Beogradski Pobednik
Natasa_Bg
Beogradski Pobednik
363
Faza programa: Pobednici Kluba Superste
Naziv projekta
Beogradski Pobednik
Kategorija projekta
Obrazovanje
Opis projekta
Problem koji sam identifikovala kada je reč o mom projektu jeste nepoznavanje nacionalne istorije i kulture kod mladih ljudi. Nakon sprovedene kratke ankete, saznala sam da veliki broj srednjoškolaca smatra da su udžbenici za učenje istorije veoma dosadni, kao i da ih ta oblast generalno ne zanima mnogo. Svesna da obrazovni sistem ili udžbenike ne mogu da promenim, želela sam da privolim te iste mlade da zapravo nauče nešto više o svojoj zemlji koristeći moderne tehnologije, odnosno mobilne telefone, koje sad već svi imaju. Moja ideja je da napravim igricu u vidu aplikacije koja će na početnom nivou sadržati mapu Beograda i jednu zagonetku. Rešavanjem zagonetke će otkriti prvu lokaciju koju moraju da fizički obiđu i check in-uju se kako bi otključali naredni trag. Svaka sledeća zagonetka bi vodila igrače do novih lokacija na teritoriji Beograda. Sve lokacije u igrici bi zapravo bile od istorijskog značaja (spomenici, građevine, parkovi). Na taj način bi srednjoškolci igrajući igricu indirektno naučili mnogo o svojoj istoriji i videli mesta koja možda ne bi inače obišli samoinicijativno.
Ciljna grupa projekta
Ciljna grupa projekta su pre svega mladi od 15 do 20 godina, mada će igrica biti dostupna svima, tako da očekujem i da se stariji uključe i preuzmu aplikaciju. Takođe bih volela da kontaktiram profesore istorije i ponudim igricu kao vid učenja na časovima. Iz mog iskustva, period srednje škole i početka fakulteta je doba kada su mladi najmanje podstaknuti da istražuju samostalno, već sva znanja primaju zdravo za gotovo u školi ili na predavanjima. Takođe, ova ciljna grupa koristi moderne tehnologije u velikoj meri i oslanja se na njih, zbog čega smatram da je prilično lako pokrenuti ih, čak i da uče, ako je forma učenja njima bliska i dovoljno interesantna.
Cilj projekta
Cilj mi je da mladi pre svega odigraju igricu i neprimetno nauče i vide mnoge znamenitosti koje su vezane za određeni period u srpskoj istoriji. Osim što će videti sva svedočanstva određenih istorijskih i kulturnih zbivanja, volela bih i da primete nedostatak velikog broja muzeja, izložbi ili spomenika. Još jedan od ciljeva je promena percepcije mladih kada se radi o određenim popularnim nacionalističkim stavovima koji podrazumevaju da su “ovi narodi ovakvi, njih mrzimo“. Većina tih stavova se zasniva na nedostatku objektivnih činjenica, koje bi ova igrica pružila, makar kao početna inspiracija za buđenje njihovog istraživačkog duha.
Uticaj na zajednicu nakon realizacije
Volela bih da ova igrica bude polazište za razvijanje sličnih projekata u budućnosti. Želela bih da inspirišem mlade da se uključe u projekat i možda smisle novi nivo igrice ili način kako da je proširimo van Beograda. Ima mnogo načina na koje mladi danas mogu da uče, a koji uključuju telefone, društvene mreže i ostale vidove komunikacije popularne među učenicima i studentima. Takođe planiram i da ostvarim saradnju sa nekim srednjim školama i proverim da li bi profesori želeli da uvrste igricu ovog tipa kao deo predmeta istorije ili sociologije.
Aktivnosti
Prvi korak je okupljanje manjeg tima ljudi sa kojima ću napraviti detaljan plan realizaciji ideje, kao i vremensku liniju. Zatim ćemo kontaktirati stručnjake iz oblasti koje naš projekat dotiče, a takođe i ljude iz IT sektora kako bismo proverili izvodljivost i kompleksnost ideje. Naredni korak je ostvarivanje kontakata sa profesorima iz srednjih škola i njihovo upućivanje u ideju. Nakon toga sledi razvoj same igrice uz pomoć dizajnera i programera, kao i pravljenje detaljnog marketinškog plana za promociju projekta.