Spomenklik
Centar za istraživanje Dunavskog regiona
Spomenklik
0
Faza programa: Onlajn glasanje


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Naziv tima
Centar za istraživanje Dunavskog regiona
Projekat u 250 reči
U pitanju je razvoj crowdfunding platforme (vebsajta za grupno sakupljanje novca) za revitalizaciju, puštanje u korišćenje i promociju spomenika kulturnog nasleđa na teritoriji Srbije. S obzirom na minimalna izdavanja iz budžeta Srbije, brojni spomenici kulture, koji predstavljaju neobnovljiv resurs, su u alarmantnom stanju propadanja ili su već u kompletno devastiranom stanju. Iz tog razloga, potrebno je pronaći druge izvore prihoda, a kako trenutni zakoni ne podržavaju ulaganje privatnog sektora, jedan od njih bi mogao da upravo oni koji bi od toga imali najviše koristi - zajednica. Ono što bi ovaj projekat razlikovalo od sličnih po svetu (jer ih u regionu nema) jeste potpuna transparentnost celog procesa. Pored učešća zajednice (koja učestvuje u odabiru spomenika za revitalizaciju i u samoj revitalizaciji doniranjem), svi donatori bi imali uvid u to kako je novac koji su poklonili potrošen. Zainteresovani donatori bi videli koliko je novca potrebno prikupiti, na koji račun bi se uplaćivao, na šta bi se tačno trošio – potpuno transparentna finansijska specifikacija. Na ovaj način, doprinosi se osnaživanju zajednice koja preuzima stvar u svoje ruke i direktno učestvuje u obnovi sopstvenog nasleđa. Istovremeno se vrši edukacija i podiže svest u zajednici o značaju i pozitivnim uticajima koje proizilaze iz očuvanja kulturnog nasleđa. Projekat su podržali Grad Novog Sada (promovisaće se u okviru projekata Evropske prestonice kulture Novi Sad 2021 i Dunavske strategije), Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, Republički zavoda za zaštitu spomenika kulture – Beograd i Narodni muzeja u Beogradu. Saradnja bi se ostvarivala i sa lokalnim samoupravama.
Doprinos projekta široj zajednici
Krajnji cilj platforme jeste obnova spomenika kulture na teritoriji Srbije, što doprinosi osnaživanju zajednice kojoj se pruža moć da bude direktan pokretač pozitivnih promena u svojoj okolini. Doniranjem manjih iznosa svaki član zajednice donatora oseća da je doprineo obnovi spomenika u svom selu, opštini ili gradu. Onda kada svaki donator svojim očima vidi kako je novac koji je donirao potrošen, pošto je ceo proces u potpunosti transparentan a i krajnji rezultat je fizički vidljiv, dobija se potvrda da je njegov novac zaista potrošen na ono čemu je bio namenjen. Postepeno, na ovaj način se mogu obnoviti prvo manji spomenici, koji bi predstavljali primere dobre prakse koji bi kasnije mogli da budu osnova za obnove većeg opsega.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Na teritoriji Srbije, i šire, ovo bi bila prva crowdfunding platforma fokusirana na kulturno nasleđe. Ono što je čini jedinstvenom u odnosu na ostale platforme u svetu, jeste komplentna transparentnost od početka do kraja. Svaki donator će znati tačno na koji deo procesa revitalizacije spomenika je njegov novac otišao, i putem kamere koja snima 24h, moći će uživo da prate sve. Ovaj projekat ima sve odlike Superste projekta - inovativan je, osmišljen od strane grupe mladih ljudi željnih velikih pozitivnih promena i ima efekat na širu zajednicu
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
Realizacija projekta zapravo podrazumeva stvaranje platforme koja bi kontinuirano radila. Tim bi se pobrinuo da se donatori iznova animiraju novim spomenicima kulture kojima je potrebna obnova, a njih je i previše. U nekom trenutku, platforma bi mogla da bude od koristi ljudima koji žive u zgradama koje su stavljene pod zaštitu i zahtevaju posebne mere zaštite, a za koje država ne izdvaja novac, već te posebne radove moraju da pokrivaju stanari.
Osnovni cilj projekta
Vizija projekta je da se što veći broj spomenika kulture u Srbiji obnovi putem platforme, dok je misija, tj. osnovni cilj projekta dvostruki - da se izgradi poverenje i osnaži zajednica, koja može biti pokretač promena u svojoj okolini, kroz direktan uticaj na obnovu i razvoj veoma bitnog i nerazdvojivog aspekta njihove okoline, a to je kulturno nasleđe.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
Mnoge aktivnosti se već sprovode i one su pre svega usmerene na stvaranje mreže kontakata sa institucijama, organizacijama i pojedincima iz oblasti kulture i kulturnog nasleđa, od kojih su neki već pružili podršku projektu. Dalje aktivnosti se tiču rada sa nadležnim institucijama, s jedne strane, sa kojima će se ustanoviti kriterijumi za odabir spomenika. S druge strane, radiće se na terenu sa lokalnom zajednicom, kroz ankete, razgovore, fokus grupe i sl., kako bi se mapirali spomenici koji su njima značajni da budu obnovljeni, a koji koreliraju sa ustanovljenim kriterijuma. Neki od njih bi bili da nisu potrebna prevelika sredstva za obnovu (što bi za veća kulturna dobra značilo podela na faze) i da nije potrebno previše vremena da se obnova realizuje. Na taj način bi se stvarali primeri dobre, uspešne prakse koji bi motivisali buduće doniranje. Neki od predloga poteklih od samih institucija su spomenik Porodica u Novom Sadu, posvećen ubijenim novosadskim porodicama tokom “Racije 1942“, i kuća Arčibalda Rajsa u Beogradu. Istovremeno, radilo bi se na podizanju same platforme, promovisanju projekta i edukaciji zajednice, pogotovo one iz kraja u kome se nalazi spomenik. Tokom prikupljanja donacija, na platformi bi sve vreme stajao svojevrsni ˝dnevnik˝ gde bi moglo da se vidi koji tačno postupak u procesu obnove uplaćena donacija pokriva. Taj dnevnik bi bio redovno osvežavan najnovijim informacijama pre, tokom i nakon same obnove. Po dostizanju konačnog iznosa, pristupilo bi se revitalizaciji spomenika, u skladu sa propisanim merama zaštite, i od strane stručnjaka (privatnih licenciranih firmi). Čitav proces revitalizacije bi bio praćen kamerom 24h, gde bi donatori mogli u svakom trenutku da uživo prate obnovu. Po kraju obnove, upriličio bi se događaj ˝otkrivanja˝ spomenika, na koji bi cela zajednica bila pozvana, i na kome bi se govorilo o celom procesu i projektu, dok bi se radilo na aktiviranju zajednice da se organizuju različite aktivnosti i periodu posle obnove.


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija