Festival savremene umetnosti “Čajanka”
“Čaj... odličan“
Festival savremene umetnosti “Čajanka”
0
Faza programa: Onlajn glasanje


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Naziv tima
“Čaj... odličan“
Projekat u 250 reči
Ovim projektom želimo da promovišemo i popularizujemo savremenu umetnost kroz izradu radionica, održavanju tribina, muzičko scenskih nastupa, kao i kroz projekcije dokumentarnih filmova. Takođe, biće izrađen kratak dokumentarni film sa gostima festivala. Glavni program festivala je podeljen prema sledećim oblastima na određene programske celine: zidno slikarstvo, film, strip, muzika i poezija. Prednost se daje mladim stvaraocima u usponu nad etabliranim i u potpunosti afirmisanim. Celokupan program biće smešten u četiri dana. Deo programa biće organizovan u galerijskom prostoru, a drugi deo u izmeštenim prostorima. Pored glavnog programa biće organizovana trodnevna radionica stripa. One će biti namenjene talentovanoj deci uzrasta od 7 do 15 godina, gde će im članovi neformalne umetničke grupe „Čaj... odličan“ i poznati srpski strip autori pokazati osnove izrade stripa. Po završetku ovih radionica, kao rezultat, biće organizovana izložba njihovih radova, a takođe će rezultirati I objavljivanjem fanzina. Tribine će voditi gosti festivala, poznati srpski strip autori, koji rade za najveće svetske strip izdavačke kuće. One će biti interaktivnog karaktera, gde će i posetioci moći da im postavljaju pitanja na ovu temu. Nakon svake tribine biće prikazani dokumentarni filmovi. Muzičko scenski nastupi će biti organizovani na kraju svake festivalske večeri, gde će gosti festivala i publika moći u jednoj opuštenoj atmosferi da razmenjuju svoja iskustva i da se druže. Ove nastupe izvodiće poznati niški alternativni bendovi i poznati niški slem poetičari. Svi ovi nastupi biće propraćeni izradom murala. Takođe, planiramo da sa gostima festivala snimimo kratak film o savremenom stvaralaštvu i alternativnoj kulturi, kao I o samom festivalu.
Doprinos projekta široj zajednici
Ovim projektom očekujemo da popularizujemo savremenu umetnost, podstaknemo stvaralački duh kod mladih i da uspešno uključimo mlade i neafirmisane umetnike u stvaralačke procese festivala.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Festival savremene umetnosti „Čajanka“ će biti jedina manifestacija na području južne Srbije koja multidisciplinarno prezentuje strip, kao i savremenu umetnost i koji promoviše alternativnu kulturu. Ideja za ovu manifestaciju je nastala iz potrebe da se iniciraju, organizuju i održavaju kulturni događaji, afirmišu savremeni umetnici, i posreduje u prenošenju kvalitetnih umetničkih izraza i tendencija. Istovremeno, osim ponude kvalitetnih kulturnih događaja, postoje snaga i volja da se omoguće sasvim drugačiji pristupi umetničkim, društvenim i kulturnim vrednostima, stilovima života i novim idejama. Ne zanemarujući važnost i neophodnost poboljšanja ekonomske situacije u Nišu, smatramo da je u skladu sa našim mogućnostima i kapacitetima neophodno da još snažnije utičemo na stvaranje uslova za povećanje obima kulturnih dešavanja u gradu, kao i pružanju adekvatnih mogućnosti za obrazovanje, podsticanje na kreativnost i kvalitetnijeg korišćenja slobodnog vremena.
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
Nakon realizacije projekta želimo da podignemo svest u javnosti (mediji, publika, nepublika) za pozitivna vrednovanja i posetu umetničkim manifestacijama kroz upoznavanje šire javnosti sa festivalom, a takođe da stvorimo i aktivne korisnike tako što ćemo mlade podstaći da preuzmu inicijativu u kreiranju autentičnog kulturnog okruženja. Želimo da stvorimo i probudimo naviku ljudi (naročito mladih) da se zainteresuju za savremenu umetnost, njeno često konzumiranje i da ih pokrenemo da se kreativno izražavaju i razmenjuju ideje. Takođe, želimo i da približimo dela savremene umetnosti ljudima koji nemaju naviku da ih konzumiraju.
Osnovni cilj projekta
Neformalna umetnička grupa „Čaj... odličan“ ima za osnovni cilj da kvalitativno i kvantitativno obogati kulturnu ponudu u gradu, da promoviše savremenu umetnost i umetnike i da dovede do kulturne razmene u regionu i šire, kroz organizovanje “Festivala savremene umetnosti - Čajanka“.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
a) Raspisivanje konkursa za polaznike radionica b) Dizajn, priprema i štampa promo materijala c) Promocija i kreiranje vizuelnog identiteta festivala (projekta) d) Priprema za održavanje radionica, izložbe, muzičko scenskih nastupa, tribina i projekcije filmova e) Priprema terena za snimanje kratkog dokumentarnog filma f) Prijavljivanje skupa policiji, vatrogascima i hitnoj pomoći g) Uključivanje lokalne samouprave h) Uključivanje volontera u organizaciju i realizaciju festivala i) Evaluacija projekta j) Pisanje i sređivanje izveštaja


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija