FIST produkcija
FIST produkcija
FIST produkcija
0
Faza programa: Onlajn glasanje


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Naziv tima
FIST produkcija
Projekat u 250 reči
Projekat FIST produkcija se sastoji iz dve predstave koje se nadovezuju jedna na drugu. Prva predstava koja se odigrava na samom otvaranju festivala idejno ima otvoren kraj, dok druga predstava koja se odigrava na zatvaranju festivala predstavlja nastavak, tačnije nudi jedno od mogućih rešenja. Budući da nam je tema kojom želimo da se bavimo razbijanje predrasuda da su mladi pasivni, našim predstavama bismo želeli da podstaknemo gledaoce da sagledaju širu sliku i tako počnu da razmišljaju o uzroku ovog problema. Kroz elemente komedije, ali i tragedije bismo se kritički osvrnuli na društveno-politički sistem i odnos grupe i pojedinca. Prva predstava bi se bavila uzrocima problema npr. sukobom generacija unutar jedne porodice, dok bi druga prikazala neke od posledica koje se često percipiraju kao pasivnost mladih za koju su samo oni krivi. Bitno je da naglasimo da ćemo našim predstavama pristupiti na inovativan način kroz različita rediteljska rešenja. Ona će se ogledati u stilizovanom scenskom pokretu (savremena igra), koji bi bio propraćen muzičkim bendom na sceni, jer smatramo da je muzika jako važno izražajno sredstvo pozorišne umetnosti, kao i pokret. Prva predstava bi pripadala žanru komedije, dok bi druga predstava pripadala žanru drame u užem smislu. Ideja ovakve žanrovske podele proizilazi iz naše želje da tema, koja na prvi pogled možda ne izgleda suštinski bitno, može da ima velike posledice na pojedinca, samim tim i na društvo. Upravo zato prva predstava bi bila, u žanru (crne) komedije, da bi se u drugoj predstavi na ozbiljniji način pristupilo problemu, u žanru drame u užem smislu.
Doprinos projekta široj zajednici
Kao što je već rečeno tema predstave je AKTIVNOST mladih. Volela bih da kroz ovu predstavu postavimo pitanje: da li je omladina zaista pasivna ili je to etiketa koja se nalepi omladini nezavisno od realnog stanja? I sve ide u krug bez previše razmišljanja, uzima se zdravo za gotovo i ne prekida se. Danas po ulicama Beograda već osmi dan zaredom hiljade mladih šetaju ulicama, protesuju, aktivni su i viču ljudima “izlazite napolje”. Bez osvrtanja na program, povod i poentu protesta, već gledajući činjenicu da su mladi ti koji su odlučili da izađu na ulice i bore se za svoje stavove i svoju budućnost, definitivno ne pokazuje da je omladina pasivna. Mladi danas u Srbiji ostvaruju zadivljujuće rezultate na raznim takmičenjima, stvaraju muziku, plešu, bave se astronomijom, usvajaju napuštene životinje, zaljubljuju se, neki kao što smo mi rade na organizaciji festivala, drugi dizajniraju robote, druže se, uživaju….Da li je to pasivnost? NE. Ogroman broj mladih napustio je našu zemlju i otišao u drugu da se zaposli i da radi i da svoj život živi što bolje može, da li je to pasivno? NE. A dok je ta omladina bila u Srbiji govorili smo joj da je pasivna, da neće uspeti da se zaposli i omogući sebi i svojoj budućoj porodici pristojan život. Onda se ta omladina spakovala, i otišla i dokazala suprotno. Mi pozorištem ne možemo da promenimo stav svih ljudi oko nas i da ih navedemo da razmišljaju drugačije ali možemo da napravimo predstavu kojom ćemo reći: Ne, realnost nije takva, mi u sustini naših bića nismo pasivni, ali ako nas društvo konstantno ubeđujete da jesmo onda ćemo mi prirodno polako početi da verujemo u to i postaćemo stvarno pasivni. Nije aktivan samo onaj koji promeni svet, utiče na celokupno društvo i uđe u udžbenik iz istorije, aktivan je onaj koji radi ono što je njegova strast, koji to radi u meri u kojoj to može. A pasivan je samo onaj koji poveruje da je pasivan.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Čini ga jedinstvenim to što ga čine mladi i podržava rad mladih u nadi da će ih pokrenuti na akciju i na taj način im dati vetar u leđa. Takođe, zalažemo se za afirmaciju mladih umetnika u polju pozorišne umetnosti.
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
Budući da ćemo radom na ovom projektu i sami postati aktivni članovi društva, smatramo da smo dobar primer onoga što želimo da podstaknemo kod mladih. Naša zamisao je da stvorimo novu kulturno-umetničku vrednost u društvu, time što planiramo dugoročan život naših predstava i time doprinosimo široj zajednici. Prema našem planu, obe predstave će se odigravati u istojm danu ili nedelji (u zavisnosti od tehničkih mogućnosti) kako bi se postigao željeni efekat.
Osnovni cilj projekta
Želimo da ostvarimo uticaj na zajednicu i da savremenom i zanimljivom temom koja se direktno tiče mladih uspemo da im približimo pozorišnu umetnost.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
1. Izrada teksta 2. Izbor reditelja i dramaturga 3. Odabir ostalih članova tima kroz dogovor sa rediteljem i dramaturgom 4. Formiranje rediteljske ideje 5. Odabir prostora u kojem će se predstava izvoditi 6. Izrada skica kostima i scenografije 7. Probe na FDU 8. Probe u prostoru u kome će se predstava izvoditi 9. Iznajmljivanje kostima 10. Izrada scenografije 11. Tehničke probe i progoni 12. Promocija predstave 13. Generalna proba 14. Otvaranje FIST-a i premijera predstave 15. Zatvaranje FIST-a i drugi deo FIST produkcije


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija