Osmisli, uradi, usreći svoje dete
Sloboda roditelja
Osmisli, uradi, usreći svoje dete
0
Faza programa: Onlajn glasanje


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Naziv tima
Sloboda roditelja
Projekat u 250 reči
U cilju promocije obrazovanja, kao modela celoživotnog učenja, razvili bismo sa roditeljima segment kreiranja novih igračaka i didaktičkih sredstava od otpadnih, prirodnih i drugih materijala. Obučili bismo roditelje na koji način mogu izraditi sredstva koja bi im omogućila da kroz igru dete upoznaju sa pojmovima iz svoje okoline, sa tradiciom, obeležjima i kulturom drugih naroda. Postaknuti smo idejom da prenesemo svoja znanjao razvoju govora, sitne i krupne motorike kod dece. Zbog prevelike izloženosti dece mas medijima želimo da roditelje obučimo za izradu didaktičkih sredstava koja mogu da ponude svojoj deci I pozitivno postaknu njihov emotivni, kognitivni I fizički razvoj.
Doprinos projekta široj zajednici
Realizacijom našeg projekta proširićemo svest roditelja o značaju efikasnih zajedničkih aktivnosti sa decom Objasniti na koji način mogu osposobiti dete da samostalno zaključuje, razmišlja i uči o svom okruženju služećise izrađenim sredstvima. Stvaranje odgovorne, kreativne i strpljive dece produkuje zdravu zajednicu. Roditelji često nisu u mogućnosti da kupuju skupe edukativne igračke, a oni koji to mogu sebi da priušte deci ih nameću u toj meri da ih se oni zasite i ostave po strain. Ideja nam je da roditelji sami izrađuju ovakva sredstva uz utošak materijala koji imaju u svom okruženju gde bi ptrošili malo vremena za njegovu izradu. Zamisao je i da se izradi priručnik sa primerima izrađenih sredstava i aktivnosti koje roditelji mogu realizovati sa svojom decom.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Projekat koji predlažemo je i nastao zbog želje roditelja iz našeg okruženja da sa njima podelimo ideje o pravljenju didaktičkih sredstava za našu decu. Jedinstvenost projekta je u tome što doprinosu razvoju dece i omogućava da ona kroz ponuđena didaktička sredstva razviju svoje sposobnosti. Stalnom ponudom različitih materijala oduševljenje dece raste, a asamim tim razvijamo I njihovu želju da iznova stiču nova znanja kroz igru.
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
Oslanjajući se na već postojeće ideje i nadogradnjom svojih želimo da postaknemo druge roditelje da ispolje deo svoje kreativnosti u radu sa svojom decom. Zajedničko vreme provedeno sa njima je neizmerno i potrebno ga je kvalitetno iskoristiti. Želeli bismo da ovakva razmena postane tradicionalni događaj sa roditeljima i decom kako bi se povećala svest o značaju njihovih zajedničkih aktivnosti.
Osnovni cilj projekta
Osnovni cilj nam je da roditeljelje uputimo u načine izrade već postojećih i inovativnih didaktičkih sredstava kako bi obogatili detinjstvo načih mališana. Žbog česte finansijske nemogućnosti roditeljaza kupovinu edukativnoh sredstava rešili smo da predočimo kako mogu ih izraditi od prirodnih i veštačkih materijala iz neposrednog okruženja.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
Promovisanje projekta i poziv roditelja na učešće. Štampamo pripremljen priručnik za roditelje. Organizovaće se četiri bloka po tri sata rada sa roditeljima. Prvi blok rooditeljima se nude različiti materijali (papir, kutije, flaše, cepovi, plastična ambalaža, slama, šišarke, drvca, … ) iz neposrednog okruženja i izrađuju se didaktička sredstva uz pomoć kojih će se deca upoznati sa svojom okolinom. Drugi blok radionice pored izrade sredstava za razvoj govora (kartica,umetaljki, slagalica,…) kod dece, osmišljavaće se smešne price koje potstiču kreativno razmišljanje dece. Obučiće se roditelji na kojin način mogu svoju decu lakše naučiti da usvoje pesme. Treći blok radionica omogućiće da roditelji zajedno sa autorima projekta izrade sredstva sa kojima će decu upoznati sa tradicijomi kulturom drugih naroda. Nudimo roditeljima materijale, donosimo prethodno osmišljena didaktička sredstva I izrađujemo nova. Četvrti blok radionica odvija se tako što na Trgu organizujemo javni skup gde će roditelji zajedno sa decom moći da koriste izrađena didaktička sredstva i upute decu na njihovo korišćenje. Na kraju projekta roditeljima delimo priručnik sa idejama za izradu didaktičkih sredstava u radu sa svojom decom.


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija