Prvi rok kamp za devojčice u ovom delu Evrope
Tatjana Nikolic
Prvi rok kamp za devojčice u ovom delu Evrope
394
Faza programa: Pobednici Kluba Superste
Naziv projekta
Prvi rok kamp za devojčice u ovom delu Evrope
Kategorija projekta
Kultura i umetnost
Opis projekta
Zašto ne bi mogle i devojčice da sviraju bubanj, gitaru ili bas i da osnuju svoj bend? Zašto je to toliko retko i zašto se tome svi čude? Predrasude, predrasude! Hajde da podržimo devojčice u njihovim interesovanjima, idejama i talentima čak i kada nisu tako očekivana, umesto da ih ograničavamo i sputavamo jer im nešto ne priliči! Konačno je došao pravi trenutak da se u Srbiji organizuje prvi rok kamp za devojčice. Ovakvi događaji su već decenijama prisutni u Skandinaviji i Americi. Domaća javnost, a ponajviše devojčice, divno je reagovala na besplatne bubnjarske radionice koje su organizovane u tri grada u Srbiji prošle godine, što je vetar u leđa za prvi takav rok kamp u regionu! Kamp će na sedam dana okupiti 30 devojčica iz različitih gradova Srbije zainteresovanih za učenje različitih muzičkih instrumenata (bubnjevi, bas gitara ili gitara) i za sviranje rok muzike, i omogućiti im da isprobaju svoje talente, zabave se, međusobno upoznaju one sličnih interesovanja i možda naprave prve korake u svojoj muzičkoj karijeri. Kamp je namenjen uzrastu od 10 do 14 godina i održaće se tokom leta 2017. godine. Na samom kampu biće snimljeni zanimljivi i efektni video materijali koji će kasnije skrenuti pažnju javnosti, a posebno alternativnoj muzičkoj sceni i industriji da je ipak neravnopravna i da bi mogla mnogo više da bude otvorena i uključuje i devojke.
Ciljna grupa projekta
Primarna ciljna grupa projekta su devojčice iz različitih gradova Srbije uzrasta od 10 do 14 godina, koje će biti učesnice kampa. Sekundarna ciljna grupa su njihove porodice, blisko okruženje, vršnjaci u školi i u sredini gde stanuju. Na ove ciljne grupe su uspešno imale uticaj i prethodno održane bubnjarske radionice. Tercijerna ciljna grupa su mediji koji će kroz komunikaciju ideja iza ovog programa ponuditi javnosti neke drugačije uvide, modele i primere, a na posletku dugoročna ciljna grupa je i muzička scena i muzička industrija u Srbiji koja bi mogla da dobije nove talente a i postane svesnija trenutnog češćeg prisustva momaka, kako na sceni i tako i iza nje.
Cilj projekta
Cilj projekta je na interesantan i inovativan pristup pružiti podsticaj devojčicama u razvojno važnom periodu da ispolje i testiraju svoja interesovanja, talente i potencijale za koje često nemaju priliku, koja nisu u toj meri podržana i ohrabrivana kod njih. Cilj je podržati i roditelje, kao i njihova najbliža okruženja, da podstaknu devojčice ukoliko se interesuju za rok i autorsku muziku, i ponude im mogućnost da neguju ta interesovanja. Cilj kampa je i skretanje pažnje muzičkoj sceni u Srbiji da su na njoj ipak mnogo češći momci, a da ne to ne mora tako da bude, kao i razvoj talenata.
Uticaj na zajednicu nakon realizacije
Nakon održanog rok kampa za devojčice tokom leta 2017. devojčice će imati podršku mentorki da se bave rok muzikom i sviranjem instrumenata koje su na kampu učile, biće ohrabrene da nastave sa tim svojim interesovanjem, kao i organizacionog tima koji će ih plasirati na omladinske, demo i letnje festivale. Ostaće u kontaktu sa mentorkama sa kampa i međusobno, što je dodatna vrednost kampa. Tako se pokazalo i posle održanih bubnjarskih radionica. Ovaj put, verujem da će održanje takvog događaja ostaviti većeg traga i u medijima i predstavljati inspiraciju, podstrek i primer i drugim devojčicama da krenu istim ili sličnim putem. Na kraju, muzičkoj sceni i industriji u Srbiji a i regionu biće na zanimljiv, inovativan i atraktivan način skrenuta pažnja na neke probleme kojih možda nisu svesni i konstruktivno će biti otvoren prostor za poboljšanje, promene i nova rešenja!
Aktivnosti
Izrada detaljnijeg organizacionog plana projekta - Sklapanje partnerstva sa svim zainteresovanim stranama koje je potrebno uključiti - Potvrđivanje prostora za kamp, smeštaj i završni nastup - Izrada preciznog radioničarskog programa - Odabir mentorki / nastavnica i sklapanje dogovora sa njima - Najam muzičkih instrumenata - Konkurs za učesnice, PR kampanja i selekcija - Održavanje kampa i završnog nastupa - Kreiranje promo video materijala - Distribuiranje informacija, video materijala, zaključaka i preporuka akterima muzičke scene i industrije - Nastavak komunikacije mentorki sa učesnicama, facilitaranje komunikacije među učesnicama i promo nastupi oformljenih bendova na letnjim, omladinskim i rok festivalima