Romi u odelu
Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture
Romi u odelu
0
Faza programa: Onlajn glasanje


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Naziv tima
Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture
Projekat u 250 reči
Projekat se bavi prevencijom napuštanja škole, sa posebnim fokusom na učenike i učenice romske populacije. U dokumentarnom filmu, ali i u tekstovima i tribinama, govoriće se o obrazovanju romske dece, preprekama sa kojima se deca suočavaju u obrazovanju, materijalnim teškoćama u obrazovnoj reprodukciji romske zajednice, odnosima između vršnjaka, diskriminaciji itd. Ideja je da se publici predstave pozitivni primeri članova romske zajednice koji nisu odustali od procesa obrazovanja i time postali priznati članovi društva i profesija. Sagovornici će govoriti o svom ličnom iskustvu i tome kako su stigli do svog cilja. Svrha projekta je podizanje svesti, kako kod pripadnika romske populacije, tako i kod šire društvene zajednice, o bažnosti obrazovanja i koje mogućnosti obrazovanje pruža.
Doprinos projekta široj zajednici
Ovim projektom želimo da podstaknemo, kako naše društvo tako i pripadnike romske nacionalnosti, da prepoznaju vezu između siromaštva i nedostatka obrazovanja Roma i postanu svesni važnosti rešavanja korena uzroka problema.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Naše društvo nije svesno potreba za sistematskim pristupom u rešavanju problema obrazovanja roma. Preovladava mišljenje da je problem rešen samom činjenicom da Romi, isto kao i ne-romsko stanovništvo imaju ista prava. Drugi stav je da se njihov nedostatak obrazovanja, pre svega odnosi na njihov način života, tradiciju i nedostatak motivacije za školovanjem, a ne kao rezultat siromaštva i marginalizacije u društvu. Odgovornost je time prebačena na samu romsku zajednicu, za koju se misli da je neodgovorna prema svojoj deci. Ovaj projekat je jedinstven zato što se ne bavi samo podizanjem svesti romskog stanovništva, već podiže svest i široj društvenoj zajednici o potrebi obrazovanja Roma, a takođe i o potrebi da se što veći broj činilaca u društvu uključi u rešavanje ovog problema.
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
Роми у Србији припадају најсиромашнијем слоју друштва. Према попису из 2011. године у Србији живи преко 160.000 Рома. Статистички подаци се разликују од стварног броја, јер велики број Рома не поседује правно пребивалиште због њиховог номадског начина живота. Новорођена деца често нису регистрована. На основу различитих процена у Србији живи између 450.000 и 600.000 Рома, што износи 5 до 7% од укупног броја становништва, од чега највећи број припадника ромске националности живи на територији јужне Србије. Роми су углавном друштвено искључени. Они живе у изолованим махалама и квартовима. Многи не остваре своја основна права, јер немају лична документа тако да немају приступ одговарајућим институцијама. Према Републичком заводу за статистику 60% ромских домаћинстава са децом живи испод границе сиромаштва, 4 од 5 деце живи у породицама у којима одрасли чланови немају ни основно образовање. Недостатак образовања Рома је главни узрок сиромаштва. Према статистиkama 62% Рома не заврши основно образовање, 80% ромске популације је потпуно или функционално неписмено. Мање од 1% има високо образовање. Преко 70.000 ромске деце не похађа школу, а само 10% има неки облик предшколског образовања. Сви ови подаци су веома забрињавајући. Mи желимо да након реализације пројекта широј заједници, као и ромској популацији,буде подигнута свест о потреби школовања и образовања Рома.
Osnovni cilj projekta
Циљ пројекта је да се кроз овај садржај у нашем друштву и код припадника ромске заједнице подигне свест о потреби решавања проблема школовања Рома и да на тај начин Роми побољшају свој положај у друштву, као и да обезбеде себи боље услове живота.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
PRIPREMNE AKTIVNOSTI a. Formiranje tima koji će realizovati projekat -gde će se sastaviti projektni tim koji će raditi na projektu u cilju realizacije aktivnosti i gde će doći do podele odgovornosti. b. Urednički sastanci i sastanci projektnog tima - na sastancima će se vršiti evaluacija projekata (šta je urađeno) i planiranje daljih aktivnosti. c. Dizajniranje, štampanje i podela promo materijala - ova aktivnost podrazumeva izradu promo materijala u cilju upoznavanja ciljnih grupa sa projektom d. Konferencija za štampu - pre početka projekta održaće se konferencija za štampu kako bi se ciljnim grupama predstavio projekat i koji su ciljevi projekta REALIZACIJA e. Rad na terenu (snimanje materijala, intervjuisanje, fotografisanje) - u cilju realizacije intervjua i snimanja dokumentarnog filma, potrebno je izaći na teren, razgovarati sa ispitanicima i snimiti njegov radni dan, kako bi se prikupio materijal za dalji rad. f. Obrada materijala - prikupljeni materijal potrebno je audio i vizuelno obraditi. g. Publikovanje materijala - kada se sredi prikupljeni materijal, potrebno ga je postaviti na portal, youtube kanal i plasirati ga putem drugih medija, kako bi ciljne grupe mogle da pogledaju snimljene sadržaje. EVALUACIJA I IZVETAVANJA h. Evaluacija postavljenog materijala na portalu i youtube kanalu - ova aktivnost podrazumeva praćenje broja pregleda postavljenog materijala, broja podeljenog sadržaja, kao i pregled komentara o sadržaju. i. Organizovanje tribina - ova aktivnost usmerena je na dobijanje povratnih informacija kroz organizovanje otvorenih tribina. j. Evaluacija projekta - tokom celog projekta vršiće se njegova evaluacija kako bi projektni tim imao uvid šta je urađeno i šta treba da se uradi. k. Pisanje izveštaja - nakon završetka svih projektnih aktivnosti, sledi pisanje i sređivanje izveštaja koji će biti dostavljeni donatorima kako bi i oni imali uvid da su projektne aktivnosti sprovedene.


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija