Ti si mene za oko zapala
Edukativno-naučna filmska mreža
Ti si mene za oko zapala
0
Faza programa: Onlajn glasanje


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Naziv tima
Edukativno-naučna filmska mreža
Projekat u 250 reči
“Ti si mene za oko zapala“ je kratki dokumentarni film koji se bavi životima žena u malom rudarskom mestu u Srbiji. Najstarijem rudniku uglja u Srbiji preti zatvaranje, koje vodi odumiranju celog okruga koji od rudnika živi. Ambiciozna rudarka, maloletna pevaljka željna slave i vremešna gazdarica lokalne kafane, pripremaju se za proslavu dana rudara koja im znači napredak na profesionalnom planu. Tema filma je borba savremene žene u patrijarhalnoj sredini koja propada, između ambicije za profesionalnim samoostvarivanjem i potrebe da bude voljena. Film promoviše ideju da borba žene sa jedne strane i borba muškarca sa druge strane ne može postići uspeh, jer on ne podrazumeva međusobno gledanje, poređenje i kompeticiju, nego zajedničko gledanje u istom smeru. Projekat ''Ti si mene za oko zapala'' je dobitnik finansijskih sredstava na konkursu Filmskog Centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za 2017. godinu u kategoriji: Sufinansiranje proizvodnje kratkometražnih dokumentarnih filmova. Serija fotografija ''Rudarke'' Marije Đoković koja je predstavljala istraživački rad za film ''Ti si mene za oko zapala'' je donela nagradu BEST EDIT srpskom izdanju Nacionalne Geografije, kao najbolja reportaža među 40 izdanja Nacionalne Geografije u svetu.
Doprinos projekta široj zajednici
Film govori o dve trenutno vrlo osetljive i bitne društvene teme- o položaju žena koje rade u srpskim rudnicima i o zatvaranju rudnika i ekonomskoj propasti sredine koja od rudnika živi. Namera nam je da informišemo širu javnost o ovim problemima kako bi država i društvo na najhumaniji način pristupili rešavanju tih pitanja.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Pokazalo se da javnost nije upoznata sa činjenicom da u srpskim rudnicima pored muškaraca rade i žene, kao i da su poslovi koje one obavljaju takođe teški, rizični i nose veliku odgovornost. Jedinstvenosti i važnosti projekta doprinosi i jasna paralela između mikro zajednice kojom se bavimo i stanja sistema i duha naše zemlje- kao što je Senjski rudnik pred zatvaranjem zbog zastarelosti tehnologije i upotrebne vrednosti energenata, tako Srbiju i nas zajedno sa njom očekuju promene koje se već uveliko dešavaju i utiču na naše živote, sukob u odlasku starog sistema što rada što vrednosti i dolasku novog još uvek nejasnog koji se nazire iza horizonta.
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
U rudarstvu je i dalje aktuelno staromodno mišljenje da je to muški posao i rudarke su zbog toga u senci svojih muških kolega. Snimanje filma koji za glavne junakinje ima baš rudarke, doprinelo bi rušenju stereotipa u toj zajednici i šire, a tim divnim, obrazovanim i hrabrim ženama dalo bi na važnosti kakvu zaslužuju. Serija fotografija “Rudarke“ Marije Đoković je već napravila blagi pomak u tom smeru, ali bi uticaj filma bio daleko veći.
Osnovni cilj projekta
Želimo da upoznamo Srbiju sa problemima jedne lokalne zajednice o kojima se malo govori i zna, a ti problemi su zapravo ogledalo stanja u celoj zemlji i regionu. Našim projektom bismo pred Srbiju postavili sliku nje same i pokazali da uključivanje u probleme drugog, čiji život se čini dalekim i nepoznatim, dovodi do prosperiteta nas samih.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
Početno istraživanje je izvršila Marija Đoković tokom rada na seriji fotografija “Rudarke“. Zahvaljujući tome se naša ekipa zbližila sa meštanima, detaljnije upoznala njihovu svakodnevicu i probleme i odabrala glavne junake filma. Naredne faze su prikupljanje finansijskih sredstava, neposredne pripreme, snimanje filma, postprodukcija i promocija filma na domaćim i stranim festivalima, TV stanicama i internet portalima.


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija