Ti si mene za oko zapala
Edukativno-naučna filmska mreža
Ti si mene za oko zapala
0
Faza programa: Superste prijave zatvorene
Naziv tima
Edukativno-naučna filmska mreža
Projekat u 250 reči
“Ti si mene za oko zapala“ je kratki dokumentarni film koji se bavi životima žena u malom rudarskom mestu u Srbiji. Naime, najstarijem rudniku uglja u Srbiji preti zatvaranje, koje vodi odumiranju celog okruga koji od rudnika živi. Ambiciozna rudarka, maloletna pevaljka željna slave i vremešna gazdarica lokalne kafane, pripremaju se za proslavu dana rudara koja im znači napredak na profesionalnom planu. Tema filma je borba savremene žene u patrijarhalnoj sredini koja propada, između ambicije za profesionalnim samoostvarivanjem i potrebe da bude voljena. Film promoviše ideju da borba žene sa jedne strane i borba muškarca sa druge strane ne može postići uspeh, jer on ne podrazumeva međusobno gledanje, poređenje i kompeticiju, nego zajedničko gledanje u istom smeru.
Doprinos projekta široj zajednici
Film govori o dve trenutno vrlo osetljive i bitne društvene teme- o položaju žena koje rade u srpskim rudnicima i o zatvaranju rudnika i ekonomskoj propasti sredine koja od rudnika živi. Namera nam je da informišemo širu javnost o ovim problemima kako bi država i društvo na najhumaniji način pristupili rešavanju tih pitanja.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Pokazalo se da javnost nije upoznata sa činjenicom da u srpskim rudnicima pored muškaraca rade i žene, kao i da su poslovi koje one obavljaju takođe teški, rizični i nose veliku odgovornost. Jedinstvenosti i važnosti projekta doprinosi i jasna paralela između mikro zajednice kojom se bavimo i stanja sistema i duha naše zemlje- kao što je Senjski rudnik pred zatvaranjem zbog zastarelosti tehnologije i upotrebne vrednosti energenata, tako Srbiju i nas zajedno sa njom očekuju promene koje se već uveliko dešavaju i utiču na naše živote, sukob u odlasku starog sistema što rada što vrednosti i dolasku novog još uvek nejasnog koji se nazire iza horizonta.
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
U rudarstvu je i dalje aktuelno staromodno mišljenje da je to muški posao i rudarke su zbog toga u senci svojih muških kolega. Nadamo se da bi snimanje filma koji za glavne junakinje ima baš rudarke, uticalo na rušenje stereotipa u toj zajednici i šire i da bi tim divnim, obrazovanim i hrabrim ženama dalo na važnosti kakvu zaslužuju. Serija fotografija “Rudarke“ Marije Đoković je već napravila blagi pomak u tom smeru, ali se nadamo da bi uticaj filma bio daleko veći.
Osnovni cilj projekta
Želimo da upoznamo Srbiju sa problemima jedne lokalne zajednice o kojima se malo govori i zna, a ironično je da su ti problemi zapravo ogledalo stanja u celoj zemlji i regionu. Našim projektom bismo pred Srbiju postavili sliku nje same i pokazali da uključivanje u probleme drugog, čiji život se čini dalekim i nepoznatim, dovodi do prosperiteta nas samih.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
Početno istraživanje je izvršila Marija Đoković tokom rada na seriji fotografija “Rudarke“. Zahvaljujući tome se naša ekipa zbližila sa meštanima, detaljnije upoznala njihovu svakodnevicu i probleme i odabrala glavne junake filma. Naredne faze su prikupljanje finansijskih sredstava, neposredne pripreme, snimanje filma, postprodukcija i promocija filma na domaćim i stranim festivalima, TV stanicama i internet portalima.


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija