ZAR – Zvezdara  Art  Residency
Tim Umetnička Formacija
ZAR – Zvezdara Art Residency
0
Faza programa: Onlajn glasanje


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Naziv tima
Tim Umetnička Formacija
Projekat u 250 reči
ZAR - Zvezdara Art Residency predstavlja prvu umetničku rezidencijalnu kuću u Beogradu. Da li je moguće u beogradskom vremensko - prostornom smislu biti deo njegove urbane energije, jer to je doprinos vidljivosti proizvoda našeg rada, ali i ujedno biti izolovan tokom intenzivnog umetničkog procesa stvaranja? Da li u centru Beograda umetnička ideja može da nastane i realizuje se u inspirativnoj prirodnoj sredini, a opet bude podržana prednostima glavnog grada? Da, može ako se potrudimo! Ovaj projekat stvoriće uslove za realizaciju umetničkih formi i programa koji podrazumevaju rezidencijalni boravak i intenzivni proces rada pojedinaca ili formacija. Postoji potreba lokalnih / regionalnih / inostranih umetnika i stvaraoca u umetnosti i kulturi za nezavisnim umetničkim rezidencijalnim prostorom u centru Beograda. U okviru svog privremenog boravka, koji uključuje proces istraživanja, imaginacije, podsticanje čula i upotrebu tela kao alata za rad, rezidenti bi realizovali projektnu ideju, a potom je izložili/prezentovali široj populaciji. Rezidencijalni umetnički prostori su prednost svakog grada savremenog društva. Oni doprinose kulturnom, socijalnom i ekonomskom planu, ali što je najvažnije oni utiču na kulturno-umetničku ponudu našeg grada i jesu poziv za umetnike celog sveta da svoje delo stvaraju baš tu. Kuća pri opštini Zvezdara, na obronku Zvezdarske šume/izletišta u blizini Astronomske opservatorije, postaće prva rezidencijalna kuća za umetnike koji žele da realizuju svoje kratkoročne projekte i na ovaj način, opština Zvezdara i grad Beograd postaće potrebni i traženi s drugačijim razlogom.
Doprinos projekta široj zajednici
Osnovni doprinos jeste edukativna strana projekta koja se ogleda u činjenici da će prva umetnička rezidencija u Beogradu predstavljati osnovnu logističku i organizacionu podršku za razvoj savremenih izvođačkih umetnosti u Srbiji s obzirom da obezbeđuje prostor za život i rad domaćim stvaraocima, a potom i inostranim (smeštajni kapacitet: između 1 i 22 osobe). Samim tim, znanje i umeće, kao i programska ponuda na polju pozorišne, plesne, muzičke umetnosti, doživeće progres i ne samo umetnici već i konzumenti i gledaoci doživeće nova iskustva kakva samo umetnički pravci mogu da pruže. Uzmimo u obzir da će prostor predstavljati bazu za implementaciju različitih intenzivnih programa namenjenih različitim grupama ljudi s ciljem ukazivanja i istraživanja društvenih tema putem kreativnih metodologija i pristupa. Na ovaj način, edukujemo učesnike o neformalnom obrazovanju, upotrebi umetničkih i kreativnih metodologija kao moćnih sredstava za postizanje promena u društvu i građenje osećaja za aktivizam. Takođe, osvešćujemo, osnažujemo pojedince i gradimo njihove socijalne veštine, samopouzdanje i svest o važnosti interkulturalnog dijaloga. Ukazujemo i pružamo rešenja za osetljive ili goruće društvene teme. Na ovaj način, stvorićemo mesto za umrežavanje lokalnih, regionalnih i inostranih umetnika ili formacija. U zavisnosti od prirode i vremena trajanja rezidencije umetnici će imati tu mogućnost da učestvuju u drugim projektima na kojima tim Umetnička formacija svakodnevno radi. Želimo da napomenemo da će zajednica biti obaveštena o novom segmentu rada koji donosi dobro našem okruženju. Ideja je podsticaj za sve, Superste zajednicu ali i zajednicu uveliko, da svoje inicijative stvaraju baš u ovom prostoru. Na ovakvom mestu dobrobit, razvoj i edukacija su neminovne kao produkti za svaku ličnost. Kreiraćemo prostor za razmenu pomenutih vrednosti i skrenuti pažnju široj zajednici na mogućnos aktivizma putem umetnosti, kulture i savremenih načina kreativnog izraza.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Ovaj projekat je jedinstven samim tim što ova ideja nije realizovana na teritoriji grada Beograda do sada. Takođe, jedinstven je potencijal da se na ovaj nezavisan način doprinese zajednici u kojoj živimo s obzirom da ovakva dela treba da poteknu od strane institucija i same države. Jedinstvena je lokacija za realizaciju ideje. Jedinstvena je arhitektura kuće. Jedinstveni su sadržaji koji će se realizovati i njihova mikstura: pozorište, ples, muzika, muzičko scenska dela, video i foto itd. Jedinstven je tim Umetnička formacija s obzirom da ga čine pojedinci već ostvareni i sa bogatim iskustvom u polju projektnog menadžmenta, omladinskog rada, savremenih izvođačkih umetnosti i veština facilitacije različitih treninga na nacionalnom i evropskom nivou.
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
Umetnici i organizacije civilnog društva će konačno moći nesmetano u Beogradu da sprovode svoje kreativne procese, koji zahtevaju posebne uslove za život i rad. Pripadnici lokalne zajednice će svoje umetničke procese sprovoditi na teritoriji grada Beograda umesto, kao do sada, objektima koje nude manji gradovi naše zemlje u potrazi za izolovanim okruženjem koji oni nose. Rezidencija će predstavljati pozivno mesto za inostrane umetnike i širenje znanja, veština i iskustava u našoj zemlji. Ovaj projekat će, nadamo se, predstavljati primer, podstrek i inspiraciju za ostale pojedince da učine sličan korak i obogate našu zajednicu sličnim konceptom i idejom. Na kraju, kulturno-umetnička scena u Srbiji doživeće obogaćenje i procvat, povećanje produktivnosti izvan institucionalnog smisla, a umetnicima će biti ponuđeno odgovarajuće mesto za rad. Institucionalnom sektoru će na konstruktivan način biti skrenuta pažnja na jedan od problema i nedostataka u našem gradu.
Osnovni cilj projekta
Osnovni cilj projekta jeste kreiranje uslova za realizaciju kulturno umetničkih sadržaja koji podrazumevaju rezidencijalne intenzivne procese. U skladu sa tim, želimo da kreiramo nezavisan umetnički rezidencijalni objekat kao inovativnog i nepostojećeg elementa u Beogradu. Zatim, da pružimo edukaciju mladima putem neformalnog obrazovanja i obogatimo kulturno umetničku ponudu u našem gradu. Takođe, želimo da stvorimo nezavisni i inspirativni rezidencijalni objekat za rad savremenih stvaraoca i umetnika prvenstveno iz zemlje, ali i sveta, kao i budućih mladih kreatora kulturno-umetničkih sadržaja, a zatim pružimo podsticaj za stvaranje sličnih praksi s obzirom da u Beogradu rezidencijalnih prostora za umetnički proces nema. Samim tim, cilj je pružanje podsticaja našim mladim umetnicima da rade i stvaraju i svoje ideje sprovode na teritoriji naše zemlje, da se umrežavaju i kolektivno i inovativno doprinose kulturnoj ponudi i razvoju. Želimo da promovišemo i da se bavimo konceptom neformalnog obrazovanja putem različitih metodologija, u vidu radionica namenjenih za i sa mladima, na odabrane teme od ličnog i društvenog značaja.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
Izrada detaljnijeg plana aktivnosti projekta – Uređenje enterijera i opremanje kuće na Zvezdari za namenu projekta - Izrada ponude za usluge koje prostor pruža - Izrada preciznog radioničarskog programa koji će tim sprovoditi na godišnjem nivou i samim tim činiti samu ideju održivom i samostalnom - PR kampanja i distribucija poziva i informacije umetnicima, organizacijama, omladinskim radnicima o novom umetničkom rezidencijanom prostoru u Beogradu - Pozicioniranje na nacionalnom nivou, zakazivanje i održavanje prvih nacionalnih i regionalnih rezidencijalnih procesa sa lokalnim nevladinim organizacijama, a potom i decentralizovanim putem - Pozicioniranje na regionalnom i internacionalnom nivou.


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija