Podstaknuti brzim razvojem veštačke inteligencije, nekoliko stotina vodećih svetskih naučnika i preduzetnika pozvalo je javnost da posveti veću pažnju pitanjima bezbednosti i etičnosti računara kako bi se predupredile opasnosti koje bi oni mogli da predstavljaju za čovečanstvo.

Njihov poziv sadržan je u otvorenom pismu koje su potpisali čuveni fizičar, Stiven Hoking, suosnivač Skajpa, Jan Talin, i generalni direktor aeronautičke kompanije Spejs eks, Ilon Mask, kao i najistaknutiji umovi renomiranijih univerziteta (Harvard, Stenford, MIT, Kembridž i Oksford) i kompanija (Gugl, Majkrosoft, IBM).

„Istraživanje veštačke inteligencije stalno napreduje, tako da će njen uticaj na društvo neminovno rasti“, ističe se u pismu. „Potencijalne prednosti su ogromne, budući da sve što civilizacija nudi jeste proizvod ljudske inteligencije; nemoguće je predvideti šta ćemo sve biti u stanju da postignemo kada se ova inteligencija bude uvećavala sredstvima koje će nam pružiti veštačka inteligencija, ali nije nezamislivo da ćemo moći da iskorenimo bolesti i siromaštvo“, dodaju autori poruke.

„Imajući u vidu veliki potencijal veštačke inteligencije, važno je istražiti kako iskoristiti njene prednosti i istovremeno izbeći njene moguće zamke“, napominju oni, navodeći kao primer automatskog oružja koje bi moglo da ubija nasumice.

„Koliko će automatska vozila biti pouzdana“, pitaju se oni i ističu da postoji realna opasnost od gubitka kontrole nad sistemima veštačke inteligencije koji bi mogli da se otrgnu od ljudske volje i suprotstave joj se.

Izvor: TANJUG