BAUSHTELLË BALKAN TEMPLE je umetnička platforma koja okuplja mlade umetnike iz Beograda, Prištine i Ciriha, a odvija se uzastopno u sva tri grada tokom leta od 13. jula do 8. septembra. Cilj projekta je da se putem umetničkog izražaja i kroz kreativni proces daju različiti odgovori na pitanje: „U šta ti veruješ?”.

Projekat čine istraživačka faza i finalni performans, u kome će se prikazati rezultati rada. Iz svakog grada je odabrano po 5 umetnika koji su se prvo upoznali i zajedno stvarali u Cirihu od 13. do 25. jula, zatim će se istraživačka faza nastaviti u Beogradu od 28. jula do 8. avgusta, a završiti u Prištini od 10. do 24. avgusta.

BAUSHTELLË BALKAN TEMPLE projekt u Beogradu će otvoriti izložba Rrona Qene, najistaknutijeg pripadnika savremene vizuelne scene iz Prištine, u Inex galeriji 28. jula od 20.00 i biće otvorena do 5. avgusta.

Finalni radovi nastali zajedničkim trudom i promišljanjem umetnika biće predstavljeni u sva tri grada u okviru šestočasovnih performansa. U Beogradu će se ovaj performans održati na Kalemegdanu 8. septembra.

U okviru beogradskog programa biće organizovani različiti programi koji uključuju izložbu, predavanja i muzički program, a cilj svakog od njih biće da sagledaju pitanje verovanja među mladima sa ovih prostora. Predavanje o nezavisnoj umetničkoj sceni i značaju angažovanog teatra će održati direktorka DAH teatra, Dijana Milošević, na temu religije i njenog uticaja na savremeno društvo će govoriti profesor Filozofskog fakulteta Milan Vukomanović u Kulturnom centru Beograda, a poslednje predavanje o medijskim stereotipima i na koji način oni utiču na društvo će održati predavač sa Fakulteta dramskih umetnosti, Vlatko Ilić.

U četvrtak, 6. avgusta od 21.00 u KC Grad-u će nastupiti Private Recital Session, bend iz Prištine, koji u svom nastupu kombinuje različite stilove – od klavirskih deonica, elektro pop zvuka do alternativnog i psihodeličnog roka.

Svi programi su besplatni i otvoreni za publiku.

Više informacija o programima i aktivnostima možete naći i na: http://www.baushtelle.org/, kao i na zvaničnoj Facebook strani: https://www.facebook.com/baushtelle

 

Izvor: https://www.facebook.com/baushtelle