„Biciklom do osmeha“ je jedna sjajna ideja koja ima potencijal da pomogne razvoj lokalne zajednice, i to na više nivoa. Čini se da je u Somboru bicikl mnogo više od prevoznog sredstva. Šta on zapravo predstavlja za vaše sugrađane?  

Postoji jedna izreka u Somboru: „Svaki Somborac ima po jedan i po bicikl“. Mislimo da ta izreka govori sama po sebi… Bicikl se koristi u svim prilikama i neprilikama. Nama je služio i kao sredstvo za razmišljanje. Uspeli smo na njemu mnogo važnih odluka da donesemo i mnogo ideja da smislimo. Starijim sugrađanima često služi kao i sredstvo da se lakše proguraju na pijaci kako bi prvi stigli do željenog proizvoda. Na njemu se nose i velike i male stvari – od cveća do ormana. Koristi se i po snegu kao prevozno sredstvo (to samo mi Somborci znamo kako). Svakako je bicikl jedna zaista značajna stvar u našem gradu, a sada ćemo pokazati sugrađanima da se ona može iskoristiti i za umetnost.

Jedna od etapa ovog projekta podrazumeva edukaciju mladih na temu popravljanja i restauracije bicikala. Da li mislite da im osnaživanje manufakturnih veština na ovom projektu otvara i neka nova vrata, pruža mogućnost da se zainteresuju za manufakturu i restauraciju na neke duže staze? Osećaj kada shvatiš da si napravio nešto svojim rukama je zaista neprocenjiv.

Prvobitno želimo da im pokažemo da su svi kreativni i da zaista svojim rukama mogu da stvore nešto na izgled lepo, a veoma korisno. Isto tako, nadamo se da ćemo im otvoriti nove vidike koje će kasnije moći da sprovedu kroz neku svoju ideju sa znanjem koje će steći tokom realizacije našeg projekta. Kada budu videli konačan izgled bicikla, koji su oni “stvorili”, sigurni smo da će im se tada probuditi onaj neprocenjivi osećaj stvaranja unikata svojim rukama.

Novac od prodaje restauriranih bicikala, ali i one bicikle koji ne budu prodati, doniraćete Domu za decu i omladinu „Miroslav Mika Antić“ u Somboru. Kako ste odlučili da vaš projekat ima i humanitarni karakter?

Humanitarni karakter se pojavio iz želje da pokažemo mladim ljudima da i oni mogu doprineti svojom idejom lokalnoj zajednici. Mi smo izabrali ovakav način, a nadamo se da će ih motivisati naš uspeh da i oni svoje ideje sprovedu u delo gde će se izmamiti još mnogo osmeha. ☺

Foto Biciklom do osmeha1

Kako će teći realizacija ideje Biciklom do osmeha? Koji su to koraci koji vam predstoje?  

Prvo ćemo zajedno sa mladima restauirati bicikle gde će imati priliku da se osnaže u manufakturnim veštinama i da budu kreativni. Nakon restauracije sledi radionica na temu: „Bezbedno učestvovanje biciklista u saobraćaju“ kako bismo mladima u ukazali na njihovu bezbednost. Sledeći korak je organizovanje javne aukcije gde će svi bicikli biti prodani. Sav novac nakon aukcije ćemo donirati Domu za decu i omladinu „Miroslav-Mika Antić“ u Somboru, a u koliko se desi da neki od bicikla ne budu prodani, onda ćemo ih donirati umesto novca.

Da li su mladi već počeli da se prijavljuju za radionice?

Zainteresovanost mladih se pokazala u velikoj meri već kada je naša ideja javno objavljena, odnosno kada je bilo “Glasanje zajednice” gde su mladi glasali za nas i informisali se kada će ideja biti realizovana. Na našu radost, zainteresovanost je sve veća i veća kako kod mladih, tako i kod starijih sugrađana i lokalnih i nacionalnih medija

Koliko osmeha očekujete nakon završetka projekta?

Osmesi su već počeli, a projekat još nije startovao. Deluje nam da smo već uspeli da prenesemo našu energiju i osmehe na druge, tako da očekujemo da će tokom realizacije i posle nje “zaraza osmeha” uzeti maha. ☺

Foto Biciklom do osmeha

Od trenutka kada ste poslali aplikaciju za Superste Centrifuga program, prešli ste dugačak put. Projektne klinike, speed dating, Ideodrom, i na kraju – finale kao trenutak odluke. Učili ste od mentora i mentorki, ali i od drugih učesnika, dobijali savete, sugestije, kritike, aplauze… Sada kada su se malo slegli utisci, podelite sa nama šta je za vas značilo biti deo celog procesa. Koliko je ovo iskustvo bilo važno i korisno za vas kao tim, ali i kao pojedince?

Prvo što bismo naveli kao najbitnije jeste da je ceo ovaj proces osnažio naš tim za mnoge sledeće poduhvate. Svako od nas je na izutetno zanimljiv i pristupačan način stekao mnogo znanja, pre svega. Nakon finala smo zaključili da smo naučili da radimo pod pritiskom, da je dobra stvar što smo imali mentore i što smo se kroz ceo proces trudili da njihove reči, savete sprovedemo u delo i što smo kao pojedinci naučili da je upornost, volja i želja presudan faktor u ostvarivanju svojih ciljeva, ideja. Hvala Superste timu na podršci! ☺