Predstava Crvena: Samoubistvo nacije vraća se u Bitef teatar u sredu 6. aprila u  20.00. Reč je o društveno angažovanoj predstavi u koprodukciji Centra E8  i Bitef teatra, koja govori o položaju žena u Srbiji, mizoginiji, nasilju i demografskoj katastrofi.

U predstavi igra četrnaest muškaraca koji se zalažu za ženska prava i rodnu ravnopravnost. Predstava je premijerno izvedena u Bitef Teatru 17. aprila prošle godine. Tokom prethodne sezone gostovala je u 6 gradova, ali ovogodipnja pozorišna sezona donela je Crvenoj i turneju kroz još deset gradova širom Srbije. Ona je gostovala na 6. Kikindskom međunarodnom pozorišnom festivalu i posetila 19. Art Trema Fest u Rumi osvojivši 3 nagrade: Plaketa za total dizajn predstave, Zlatna maska za najbolju mušku epizodnu ulogu glumcu Zoranu Pajiću i Specijalna nagrada za tekst drame spisateljici Mileni Bogavac.

Tekst predstave nastao je na osnovu knjige Mapiranje mizoginije u Srbiji: diskursi i prakse i isečaka iz dnevne i nedeljne štampe objavljenih u periodu od decembra 2014. do aprila 2015. godine. Predstava je nastala kroz šesomesečni proces umetničkih i edukativnih radionica koje je koncipirao i vodio tim ko-autora i ko-autorki i stručnih saradnika i saradnica. Proces je ispraćen i andragoškim istraživanjem čiji su autori Aleksandar Bajić i Maja Maksimović. Za režiju i dizajn scene zaslužan je Vojislav Arsić, izvršni direktor omladinske organizacije Centar E8.

[stextbox id=”antr_file”] Reditelj predstave Vojislav Arsić bio je jedan od panelista na završnom događaju Superspektiva, održanom u Novoj iskri u četvratk 31. marta 2016. Govoreći o Crvenoj, ali i o ostalim pozorišnim poduhvatima Centra E8, Vojkan je našim učesnicima objasnio kako iza njihovih projekata stoji ogroman trud da se ideje pretvore u stvarnost. Mladim ljudima koji su zainteresovani za program Superste, poručio je da upravo ovakvi programi mogu da olakšaju put do sredstava i znanja neophodnog za sprovođenje dobrih ideja.

Želiš li ti da menjaš društvo?

Prijavi se za Centrifugu na www.superste.net [/stextbox]