Edukacija dece školskog i predškolskog uzrasta o njihovim drugarima sa smetnjama u razvoju ne postoji. Teško da je bilo ko od njih imao prilike da se susretne sa velikom grupom dece sa različitim smetnjama na jednom mestu i da vidi njihove talente.

Da inkluzija ne bi ostala samo mrtvo slovo na papiru Udruženje za afirmaciju dečjeg stvaralaštva “Svitac” stara se nekoliko godina unazad. Ovo udruženje bavi se socijalnom i kulturnom inkluzijom dece sa smetnjama u razvoju. Premijera inkluzivnog mjuzikla Crvene cipelice, adaptacije bajke Čarobnjak iz Oza, u režiji Ksenije Mirković, koja je i kompozitorka numera u predstavi, biće održana 8. maja u 17 časova u Madlenijanumu. Uloge u ovom mjuziklu imaju dece sa razvojnim smetnjama (autizam, razvojna disfazija, oštećen sluh, mentalna retardacija, poremećaj pažnje i Aspergerov sindrom). Ovaj novi format inkluzivnog mjuzikla za decu izvode 28-oro dece sa smetnjama uzrasta od 8-16 godina uz pomoć braće, sestara i drugara.

Sama težina teksta i muzičkih formi je potvrda kvaliteta i talenata koje poseduju deca sa smetnjama. Uključivanje braće i sestara je jako važan faktor podrške koju pružaju porodice svojim netipičnim članovima, a i mogućnost da se pokaže kroz umetničku formu i zajednički rad, gde u prvi plan dolaze marginalizovana deca.

U produkciji RTS-a istovremeno je u toku snimanje filma o ovoj grupi dece, koji će kroz netipičnu umetničku formu približiti unutrašnji svet ovih malih ljudi.

Izvor: City magazine