Deveto izdanje festivala KROKODIL pod nazivom PRIPITOMITI TAMU održaće se 16, 17. i 18. juna. Večernji program festivala – 16. i 17. juna – tradicionalno će se održati na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije (Botićeva 6), dok se dnevni-debatni program – 17. i 18. juna – održava u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21).

Na ovogodišnjem festivalu predstaviće nam se norveški pisac Erlend Lu, miljenik domaće čitalačke publike. Zahvaljujući prepoznatljivom ironičnom književnom stilu, Erlend Lu je za kratko vreme postao jedan od najpoznatijih evropskih autora, a knjige su mu prevedene na više od dvadeset svetskih jezika.

Iz Praga, na prvi sofa-intervju festivala KROKODIL dolazi nam Lordan Zafranović, jedan od najkontraverznijih i najprovokativnijih domaćih reditelja čuvene Praške škole. Na ovogodišnjem festivalu KROKODIL, predstavićemo i spisateljicu i mirovnu aktivistkinju Svetlanu Slapšak, dobitnicu ovogodišnje Vitalove nagrade za književno delo Ravnoteža.

Roman Pjevač u noći, istančana ljubavna priča, a ujedno i ozbiljna kritika svih naših fašizama i straha od slobode, višestruko nagrađivane prozne autorke i pesnikinje Olje Savičević Ivančević, još jedne od učesnica ovogodišnjeg festivala KROKODIL, nedavno je objavljen i u Srbiji. Autorka će predstaviti kako ovo delo tako i poetsku zbirku Mamasafari.
Kroz interesantno predavanje, Aleksandar Zograf provešće nas kroz svet Malih otkrića što je i naziv njegove najnovije zbirke kratkih, poetičnih i dokumentarnih stripova koje redovno crta u formi strip-kolumne za časopis Vreme.

Treću godinu zaredom festival ima i humanitarni karakter. Prijatelj ovogodišnjeg KROKODILA je Hemofarm fondacija s kojom od 2016. godine ujedinjujemo snage u projektu PRODUŽI ŽIVOT, s ciljem podizanja svesti javnosti o transplantaciji i doniranju organa. I ove godine ćemo kroz interesantne programe skretati pažnju na neophodnost doniranja organa i pozivati posetioce festivala da postanu vlasnici donorskih kartica.

Programe vode i moderiraju: Kruno Lokotar, Mima Simić, Vladimir Arsenić, Ivan Velisavljević, Igor Štiks i Dragan Kremer.

Festival KROKODIL 2017 podržali su: Hemofarm fondacija, književna mreža Traduki, S. Fischer Stiftung, forumZFD, NORLA i Kabinet. Medijski partneri: Danas, Nedeljnik, Radio Laguna.

Preuzeto sa: krokodil