#Ideodrom 2016, prvi dan

 

Završen je prvi dan ovogodišnjeg Ideodroma na kojem su zvezde bili predstavnici odabranih timova iz cele Srbije. Da slušaju, pitaju, provere svoje ideje, steknu nove veštine, pronađu inspiraciju i motivaciju da krenu dalje, predstavnici 40 timova iz cele Srbije došli su u Studentsko odmaralište Radojka Lakić na Avali. Jer oni su zvezde ovogodišnjeg Ideodroma, jednog od najuzbuljivijih delova programa Superste.

DSC_0002

Vođena snažnom namerom da sve učesnike motiviše da iskoriste sve prilike koje Ideodrom pruža, mentorka Aleksandra Kosanović već na početku svima je poručila da su stigli u arenu ideja.

Treba da budete najbolji, treba da budete bolji od svih ljudi koji su danas ovde. Treba da se borite svojim idejama i za svoje ideje“, poručila je Aleksandra, direktorka agencija Nova Communications i iskusna predavačica akademije Del Lusso.

DSC_0211

Podstaknuti pozdravnim govorom Aleksandre Kosanović, usmereni preciznim obaveštenjima domaćice i domaćina Ideodroma, Jelene Vasilev iz Erste Banke i Gorana Zarića iz Fondacije Dokukino, učesnici su bili spremni za priču o budžetu. Da ta priča bude lakša, ali i da pokaže da je put do uspeha moguć pobrinula se jedna od ovogodišnjih mentorki – Aleksandra Vesić, nezavisna konsultantkinja i viša savetnica u Katalist fondaciji. Kroz radionicu „Taj dosadni budžet“ Aleksandra Vesić uspela je da uveri učesnike da će im se energija i trud uloženi u pripremanje budžeta uvek isplatiti.

Imala sam prilku da procenjujem i vrednujem mnogo različitih projekata. Imala sam priliku da gledam kako projekte procenjuju drugi ljudi. Iz tog iskustva pouzdano znam da se gotovo uvek prvo gleda budžet. Projekti koji imaju loš budžet, često sami odlično zamišljeni i napisani, ne budu ni pročitani ukoliko im budžet nije dobar“, upozorila je Aleksandra zvezde Ideodroma. Tokom njene jednosatne radionice čuli su šta sve treba da sadrži i kako treba da izgleda dobar budžet, ma šta da je tema projekta. Dobili su priliku da nauče gde početnici poput većine njih najčešće greše i kako da izbegnu greške, početničke, ali i one u kasnijim fazama razvoja projekta. „Projekat koji ima loš budžet najčešće neće biti odobren. Najgore što može da vam se dogodi jeste da vam projekat sa lošim budžetom ipak bude odobren. Jer oni koji novac daju, kasnije nemaju mnogo razumevanja za probleme sa kojima se suočavate, niti za izmene koje će vam u takvom budžetu biti neophodne“, poručila je Aleksandra Vesić učesnicima Ideodroma.

DSC_0200

Posle predavanja o budžetu, učesnike Ideodroma čekalo je najveće iznenađenje prvog dela dana. Veštinama prezentacije bio je spreman da ih nauči Relja Dereta koji je u prethodnih deset godina tome podučio hiljade uspešnih ljudi. Okrenuti jedno ka drugom, članovi različitih timova koji prethodno jedva da su imali priliku da međusobno prozbore, od Relje su dobili za datak da razgovaraju što više i što brže. Imali su 60 sekundi da predstave svoj projekat sagovorniku pred sobom. A onda su se, kao da su na spid dejtingu pomerili ka sledećem sagovorniku kojem su ideju morali da predstave u 30 sekundi. Posle još jedne promene mesta, dobili su tek deset sekundi. A onda ponovo zamena mesta, pa ponovo trideset sekundi.

DSC_0202

Govor koji traje sat i po ne možete da skratite na govor od 15 minuta. To je onda neki sasvim drugi govor. Ideju za čije vam predstavljanje treba pet minuta, možete da predstavite i za minut. Ali teško je da to učinite za 30, a nemoguće za 10 sekundi. Ali kada izaberete dobar početak, kada znate šta je suština koja staje u deset sekundi, onda ćete od toga moći da napravite savršenih 30 sekundi“, poručio je Relja. Učesnici su tako naučili kako da prezentuju sebe i svoje ideje, vežbali svoj um, govor, ali i telo. I saznali sve o tome kako da svojom pojavom, govorom, a pre svega suštinom onoga što govore, na najbolji način osiguraju da će drugi njihove ideje čuti, razumeti i zapamtiti.

DSC_0210

Nakon predaha usledila je Projektna klinika. Jedanaest stolova, isto toliko mentora, u tri sale i dva objekta. Svaki tim imao je tačno dvadeset minuta razgovora sa svakim od mentora. Po isteku vremena, nastavljali su za sledeći sto ili u sledeću salu. Uprkos želji da sa svakim od mentora razgovaraju bar minut duže, zvuk sa razglasa i ljubazni članovi tima Ideodroma brinuli su da sve i svi budu u minut tačni.

DSC_0546

Ove godine mentori Ideodroma su Andrea Brbaklić izvršna direktorka u Erste Banci, jedna od osnivača Društva Srbije za odnose sa javnošću, koautorka knjige “Odnosi sa medijima” i koordinatorka Evropske asocijacije direktora komunikacija (EACD) za Srbiju, Ivan Ćosić vlasnik agencije Plain&Hill, dizajner, kreativac, bloger i predavač, Sonja Dakić suosnivačica i suvlasnica socijalnog preduzeća Daj Daj d.o.o, Biljana Dakić Đorđević izvršna direktorka Trag fondacije, Dragana Đermanović blogerka, internacionalna strateškinja i predavačica iz oblasti poslovne primene interneta, predsednica Bee Premium Group, Aleksandra Kosanović direktorka agencije Nova Communications, predavačica „Akademije Del Lusso”, nagrađivana članica više strukovnih udruženja, Đorđe Krivokapić asistent na Fakultetu Organizacionih Nauka Univerziteta u Beogradu i Programski Direktor SHARE Fondacije, Aleksandar Maćašev vizuelni umetnik, grafički i web dizajner i autor, Marko Radenković generalni menadžer Nove Iskre, član SO platforme Social Innovation Lab i projekta Kreativno mentorstvo i jedan od osnivača umetničke kolekcije Side Effects, Dejan Ubović pokretač Kulturnog Fronta i KC Grada i Aleksandra Vesić sertifikovani trener, nezavisna konsultantkinja, viša savetnica u Katalist fondaciji, članica više SO i UO i autorka.

Tokom dvadeset minuta razgovora sa svakim od mentora, članovi timova imali su priliku da mentorima detaljnije predstave svoje projekte, ali i da im postave sva pitanja i čuju odgovore sa pozicije prekaljenih stručnjaka za izazove kakvi njih tek čekaju. I ove godine, učesnici Ideodroma gotovo jednoglasni kažu da je upravo rad sa mentorima jedan od najvrednijih delova celog Superste programa.

DSC_0736

Projektna klinika trajala je do smiraja dana, koji za učesnike Ideodroma još nije bio gotov. Posle večere, počeo je da teče rok za pripremu prezentacija kojima će drugog dana Ideodroma predstaviti svoje projekte i tako nastaviti borbu za put do pobednika ovogodišnjeg programa Superste. Na taj put kreću oboganjeni energijom i podrškom mentora, svesni da svako od njih ima jednaku šansu za uspeh i da od njih samih zavisi ko će biti pobednici programa Superste.

Sa Ideodroma za vas
Željko Veljković