Ove godine, od 14. do 16. avgusta, jedini balkanski samba festival, Dani Brazila, slavi 6 godina postojanja. Novi Sad je svih ovih godina bio domaćin festivala, spojivši tako na hiljade ljudi sa kulturom i običajima Brazila.

U sklopu festivala su organizovane radionice kapuere, samba plesa, samba udaraljki, izložbe, projekcije filmova, koncerti, žurke i, naravno, brazilska karnevalska povorka koja predstavlja centralni deo programa. Radionice će držati renomirani stručnjaci iz Evrope i Brazila, a održavaće se na 4 lokacije u gradu – Štrand, Đava, šetalište kej i Trg slobode. Radionicu samba udaraljki će voditi 6 najboljih perkusionista Evrope, učićete kako da plešete sambu sa Kubancem Jorgeom Luisom Garmendiom – Titom, a kapueru ćete vežbati sa meštreom Torneirom koji dolazi iz Francuske škole kapuere, jedne od najistaknutijih u Evropi.

Karneval će zatvoriti Bloco X – perkusionistički sastav koji čine najbolji sambisti Evrope!

Ovogodišnje „Dane Brazila – novosadski samba karneval“ podržali su Ambasada Brazila u Beogradu, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Grad Novi Sad – uprava za kulturu i Turistička organizacija Novog Sada.

Za neku ili više ponuđenih radionica se možete prijaviti do početka Festivala, 12. avgusta, putem zvaničnog sajta, gde takođe možete dobiti više informacija o Festivalu i rezervisati svoje mesto u kampu.

 

Izvori:

Dani Brazila

UrbanBug