Ukoliko su pojmovi iz naslova i vama pomalo nejasni, jedan vikend u maju mogao bi da promeni sve. Ne samo da vam objasni ove pojmove, već i da vam otvori neka potpuno nova polja i perspektive digitalnog sveta. Zato se spremite za FABelgrade 2016 koji nas čeka 14. i 15. maja u Domu omladine Beograda.

Prvi put u Srbiji i regionu, FABelgrade 2016  predstaviće rad u oblasti digitalne fabrikacije, kao i fab labove u nauci i STEM sferi, obrazovanju, dizajnu i arhitekturi, preduzetništvu, održivom razvoju i robotici.

Fab Inicijativa je neprofitna organizacija koja se bavi osnivanjem fab labova (radionica za digitalnu fabrikaciju) i pružanjem podrške preduzetništvu u nauci i kulturi (STEAM), sa fokusom na žensko preduzetništvo. Osnivači FabInicijative su Ivana Gađanski, Nevena Popović i Zorana Kurbalija Novičić. U saradnji sa Istraživačkom stanicom Petnica i Univerzitetom Metropoliten i pod pokroviteljstvom Norveške ambasade, Fab inicijativa je formirala Fab lab Petnica, dok su u 2013. pokrenuli Fab Forum 2013 – prvu konferenciju o ženskom preduzetništvu u biotehnologiji.

Takodje, #FABelgrade2016 je i TED-like konferencija koja ce okupiti niz fantasticnih govornika iz Srbije, regiona i inostranstva, medju kojima su i 4 TED-Fellows, Fulbright alumniji i uspesni dizajneri, naučnici, arhitekte, edukatori i preduzetnici. Listu govornika pogledajte ovde: fabelgrade.io/speakers

FABelgrade 2016 je besplatna konferencija, pod pokroviteljstvom Američke ambasade, u saradnji sa Fab lab Beograd i Polyhedra fab labom. Fab Inicijativa u saradnji sa Polyhedrom takođe radi i na pokretanju prvog projekta posvećenog primeni 3D štampe u biomedicini u Srbiji, u okviru koga će se raditi i na izradi 3D bioprintera, i vodi projekat formiranja prvog biotek fab laba u Tehnološkom parku u Inđiji, zajedno sa Centrom za Bioinženjering-BioIRC.