Jedanaesti filmski festival Slobodna Zona biće otvoren u četvrtak 5. novembra u 20 sati u beogradskom Sava Centru. Ovogodišnje izdanje festivala održaće se od 5. do 10. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu u sedam bioskopskih sala.
Festival će otvoriti dokumentarni film o kojem se dugo pričalo, Ejmi Asifa Kapadije, a čast da otvori ovogdišnju Slobodnu zonu pripala je Olji Bećković.
U filmu je dokumentovan i njen poslednji nastup snimljen kamerom mobilnog telefona 18. juna 2011. godine na Kalemegdanu u Beogradu. Umesto trijumfalnog povratka na scenu, Ejmi Vajnahus umire mesec dana kasnije od trovanja alkoholom u svom domu u Londonu. Tema ovog dokumentarca upravo je njena osmogodišnja karijera, buran život praćen alkoholom i narkoticima, a sa druge strane njen nezaboravni glas i izuzetan talenat.

Na programu Slobodne Zone ove godine se nalaze 25 angažovanih dokumentarnih i igranih filmova, dobitnici nagrada na najprestižnijim svetskim festivalima. Jedan od miljenika publike sigurno je Taksi Džafara Panahija koji je osvojio nagradu Zlatni medved na filmskom festivalu u Berlinu 2015. godine. Taksista po imenu gospodin Panahi, kako mu se u filmu obraćaju njegovi putnici, krstari u žutom taksiju ulicama Teherana, a kroz film pratimo čitav niz apsurdnih i često humorističnih situacija, u koje vozač i putnici dovode jedni druge, pričajući priču o savremenom iranskom društvu, iz ljudske, humane perspektive.

Publika će tokom festivala, kao i prethodnih godina, glasati za najbolje filmove. Njih će na proleće sledeće godine u okviru turneje festivala moći da vide i gledaoci širom Srbije, a autorke i autore najboljih filmskih recenzija očekuju i vredne nagrade.

Naši super učesnici, vidimo se u bioskopu!