Sombor je grad nadaleko poznat po kulturi, tradiciji i naravno – zelenilu, te je dugo vremena držao titulu najzelenijeg grada u Evropi. Ovaj čarobni vojvođanski grad svakako zaslužuje kulturnu manifestaciju kao što je Green Town Jazz Fest, koji će se ove godine održati od 02. do 04. jula u dvorištu dečije biblioteke ”Karlo Bjelicki”.

Festival će otvoriti somborski džez bend, JazzBond, i poznati novosadski džez orkestar Aleksandar Dujin Orchestra uz vokalnu pratnju Vladane Marković. Ova dva benda će napraviti sjajnu uvertiru za glavni deo festivalskog programa koji je predviđen za petak i subotu.

Drugog dana festivala, publika će imati priliku da čuje premijerno predstavljanje autorskih dela dva zanimljiva benda – Duo Dharme koga čine Jasna Jovićević (saksofon, frula, udaraljke) i Armand Mesaroš (bass) koji kombinuju različite akustične i električne instrumente, procesore i loopere, i JazzSence, fantastičan kvintet poznatih jazz muzičara i članova RTS Big Banda. Poslednji u nizu autorskih džez sastava biće i duo iz Istanbula koji čine Onder Focan (gitara) i Batu Salliel (saksofon), čija muzika čini spoj iskustva i talenta starije generacije i senzibiliteta mlađeg talasa turske, odnosno evropske džez scene, kao fuzije džeza i tradicionalnog. Podršku će im pridružiti dva srpska muzičara, Fedor Ruskuc (bass) i Miroslav Karlović (bubanj).

Poslednji i, po nekima, najzanimljiviji dan festivala donosi nešto drugačiji zvuk, poput brazilske bossa nove, u izvedbi beogradskog kvinteta Luz Azul. Posle njih nastupa core bend Naked koji miksuje tradicionalno muzičko nasledje Balkana sa swing i jazz tonovima. Zvezda festivala, Akua Naru, nastupiće kao poslednji izvođač, prvi put pred publikom u Srbiji. Muzika ove američke pevačice predstavlja sjajnu kombinaciju hip-hopa, džeza i soul zvuka.

Erste Banka je jedan od sponzora ovog jedinstvenog događaja. Dođite da uživamo zajedno u zvucima džeza na somborski način – ulaz je besplatan!

Četvrtak, 02.jul 2015. – Aleksandar Dujin Orchestra (SRB) i Jazz Bond Quintet (SRB)

Petak, 03.jul 2015. – Dharma Duo (SRB), Jazz Sence Quintet (SRB), Onder Focan & Batu Salliel Quartet (TUR)

Subota, 04.jul 2015. – Luz Azul Quintet (SRB), Naked band (SRB), Akua Naru (USA)

 

Izvor: http://www.greentownfest.com/