Super Andrea Brbaklić ne samo da je naša mentorka, već i idejna kreatorka Superste programa! Ove godine je dobila nagradu Američke privredne komore “Žena lider promena”. O novim ciklusima Superste programa, ali i zašto su ideje super, razgovarali smo sa Andreom pred rad sa novom generacijom učesnika Centrifuge.

1. Nagrada koju si dobila nosi višeslojnu poruku, nagrađuje liderstvo, uvažava energiju uloženu u promene, ali ističe i žensko liderstvo. Kada si nagradu donela kući, koji ti je od ovih slojeva bio najvažniji?

Najvažnije mi je bilo da se anonimno glasalo i da je biznis zajednica prepoznala rezultate, pa je i energija dobila smisao.

2. Znamo da se nagrade zapravo osvajaju upornim radom. Kako je izgledao tvoj put?

Kada se osvrnem nazad, sve izgleda jednostavno i lako, kao da su se kockice “slagale” same od sebe. Ali je to zapravo bio rezultat napornog rada, u kome je važna istrajnost i principijelnost. Gradite lični integritet i razvijajte svoj tim. Uloga svakog od njih je važna, kao što je ključno birati prave ljude, ulagati u njihov razvoj i osnaživati ih. I ne odustajte od vrednosti!

3. U obrazloženju nagrade kaže se da se dodeljuje za istaknuti talenat i poslovni uspeh. Šta poručujete onima koji tek kreću na put poslovnog uspeha? Koliko je talenat važan?

Talenat je važan, svakako, ali top formu ne održava ideja o talentu nego vežba i rad. Zamislite koliko bi sportista ili muzičara i balerina ostalo bez uspeha da su samo maštali o tome kako će ih talenat lansirati. Ovo važi za sve oblasti u životu i u biznisu. Najčešće kada posmatramo uspeh vidimo samo poslednji iskorak koji neko napravi, a šta mislite, koliko koraka je u prethodnim kilometrima?

4. Tvoja vizija o programu Superste kao onlajn habu za podršku mladima datira iz 2007. godine. Kako ti se dopada uloga mentorke u okviru Centrifuge i Kluba Superste, u novoj, redizajniranoj verziji programa?  Koji bi savet dala mladima koji planiraju da se prijave? 

Moj san o tome da napravimo model koji će za mlade biti prvi izbor za okupljanje i podršku, nešto kao Fejsbuk za projekte, traje skoro deset godina. Drago mi je da smo u tome uspeli, a blizu 800.000 poseta platformi i 60.000 glasova zajednice u izboru pobednika nam to potvrđuju. Budite hrabri i odvažni da rušite stereotipe. Ako vam se učini da su se jedna vrata zatvorila, pokucajte jače ili probajte sledeća. Program Superste je program podrške mladima, za neke će to biti novac, za druge mentorstvo ili kontakti, važno je da oslušnete sebe i shvatite šta vam je u datom trenutku najpotrebnije. Originalnost u pristupu je jako važna, budite zaljubljeni u problem kojim se bavite i tako promislite o načinu na koji možete da ga rešite. Planirajte na duži rok, ne treba uvek trčati sprint. I srećno!