Razgovarali smo sa učesnicama Centrifuge koje stoje iza projekta Baby Artysh. Njihova inicijativa podrazumeva seriju koncerata klasične muzike i dečijih pesama namenjenih bebama i deci do 3 godine u prisustvu roditelja.  Projekat ima za cilj da proširi polje delovanja u umetnosti za najmlađe i formira publiku koja će biti usmerena ka kvalitetnim muzičkim sadržajima.

Odakle ideja za pokretanje jedne ovakve inicijative?
U najširem kontekstu, ideja je nastala iz velike ljubavi prema muzici i želje da se kvalitet dalje prenosi i postane sastavni deo svakodnevnog života najšireg auditorijuma. Sama inicijativa za interaktivne koncerte za najmlađe je nastala kao skup različitih uticaja, pedagoškog i sviračkog iskustva kao i proučavanja istraživanja na polju neuromuzikologije.

Pored toga što puštanje klasične muzike ima značaja za najmlađu populaciju, da li može uticati i na formiranje publike za klasičnu muziku?
Ne samo da može uticati, već je to i jedan od glavnih ciljeva ove inicijative. Mislim da je, ne samo klasična muzika, već generalno kvalitet dosta zapostavljen i stavljen u drugi plan u odnosu na trenutno najuticajniju muzičku industriju u našoj zemlji. Formiranje publike je složen proces a klasična muzika nudi zaista dosta alata za razvoj kritičkog mišljenja na koje treba upućivati od najranijeg uzrasta, što svesno što nesvesno. Ako dete od najranijeg uzrasta usvaja što više sadržaja ono će imati podlogu da u budućnosti izabere šta želi  za sebe a ne da slepo prati najpopularnije sadržaje koji izlaze i iz frižidera.

Kakva su vaša dosadašnja iskustva sa koncerata koje ste priređivali za najmlađe?
Iskustva su jako pozitivna. Pravi odjek ćemo imati tek kada sadašnje generacije koje su na koncertima stasaju u odrasle ljude tako da je ovo veliko ulaganje u budućnost. Atmosferu na koncertima bi zaista trebalo doživeti, teško ju je prepričati.

Kako reaguju roditelji, a kako deca na koncerte koje priređujete?
Povratne informacije koje dobijamo od roditelja su jako podržavajuće i njihova želja da nam dolaze iznova i iznova je pokazatelj da je zaista potrebno obogatiti saznajni svet dece ovakvim sadržajima. Moram priznati da smo svi deca na našim koncertima, teško je prepoznati ko je dete ko roditelj, a ko izvođač. Tako je lako i lepo uploviti u njihov svet i učine da se posle svakog koncerta osetimo bogatije i plemenitije. Ima tu i đuskanja i priče i druženja, sve u svemu jedno zajedničko uživanje gde je poželjno premostiti granicu deca – odrasli u najpozitivnijem mogućem smislu.

baby-artish-2

Koliko vam je program Superste pomogao u realizaciji vaše projektne ideje?
Program Superste je bio od ključne važnosti u realizaciji projektne ideje. Sjajan tim ljudi, od organizacije do mentora koji je tu za svakakva pitanja, a verujte da ih je bilo raznih. Jako je važno osposobiti mlade ljude da se snađu u realnosti i da sprovedu svoje ideje. Za to postoji način, a tome nas ne uče na mnogim fakultetima, tako da ostanete sa gomilom znanja, veština i ideja koje ne umete da implementirate u svoju realnost i napravite sebi život vredan življenja. U tom kontekstu program Superste je bio bitna spona od ideje do realizacije.

Na koji način će se Baby Artysh dalje razvijati i kakvi su vam planovi za budući period?
Razvoj Baby Artysh- a će ići u smeru usavršavanja samog programa i proširivanja delovanja u okviru različitih institucija i drugih gradova Srbije kako bismo dalje širili našu muzičku misiju. Do sada smo održali 17 koncerata i 20. decembra nam je poslednji u ovoj polusezoni u Kulturnom centru Beograda. Do kraja 2015. godine imamo lepu novogodišnju kampanju koja obuhvata koncerte u saradnji sa Kolarčevom zadužbinom od 25- 27. decembra kao i dobrotvorne koncerte za decu ometenu u razvoju u vrtiću Venčić i decu iz centra u Zvečanskoj koje realizujemo takođe u saradnji sa Kolarčevom zadužbinom koja daruje diskove sa muzikom kao didaktičko sredstvo u radu sa decom.
Od januara 2016. nastavljamo sa drugim delom sezone i radimo na novim sadržajima.

Marko Lazović