Marginalizovanost i stigmatizacija korisnika psihijatrijske pomoći tema je izložbe “Da li ste vi normalni?”, koja će biti otvorena za javnost od 12. januara u 19h do 24. januara u Galeriji Doma omladine Beograda.

Postavku sedam umetničkih projekata inspirisanih mentalnim zdravljem i položajem osoba sa tim problemom čine radovi vajara Radoša Antonijevića, arhitekte Milorada Mladenovića, slikara Zorana Dimovskog, grafičara Vladimira Milanovića, kao i umetnika Vendela Veštaga, Ivana Šuletića i umetnice Ljiljane Šunjarević.

sajt1

Organizator izložbe je udruženje “Prostor”, koje već 6 godina radi sa korisnicima psihijatrijskih usluga kako bi se poboljšao njihov položaj u društvu. Svaka četvrta osoba u nekom periodu života ima problem sa mentalnim zdravljem i zato su njegovo unapređenje i prevencija važni za svaku zajednicu.

4

Ministarstvo kulture Republike Srbije i Heartefact fondacija podržali su kampanju “Da li ste normalni?”, koja je startovala u maju prošle godine sa ciljem ukazivanja na status ljudskih prava osoba sa problemima mentalnog zdravlja. Ova super ekipa bila je i deo Superste programa Centrifuge sa idejom da se informisanjem javnosti o ovoj pojavi prihvate i uključe pojedinci sa nekom vrstom psihijatrijskog problema.