Pozivamo vas na otvaranje izložbe Jednaki i različiti koja preispituje koncept samoorganizacije Horkestra i nekadašnjeg Horkeškarta tokom 15. godina postojanja. Izložba će biti otvorena u utorak 1. decembra u 20 časova, a svi zainteresovani imaće priliku da pogledaju postavku do 8. decembra.
Autori izložbe su istoričari umetnosti i članovi Horkestra – Anđela Milinković, Momir Josipović, Marija Macić, Kristina Grebenar i Nina Dokić.

Izložba Jednaki i različiti – samoorganizacija alternativnog hora i orkestra, bavi se prirodom samoorganizacije kao načinom funkcionisanja, na primeru alternativnog hora Horkeškart, kasnije preimenovanog u Horkestar. Izložba je nastala kao saradnja pet istoričara umetnosti koji su bili, ili su i dalje, članovi ovog hora, iz potrebe da se zaokruži 15 godina postojanja ovog specifičnog kolektiva, kao i da se pretresu pitanja koja se iznova postavljaju u njemu i u vezi njega. Autori su se rukovodili željom da prikažu Hor sa svim njegovim osobinama i bez ulepšavanja, ali i da podvuku značaj postojanja ovakvog kolektiva.

Koncept izložbe je proizašao iz iskustava samog Hora, koji teško nalazi odgovore ali često postavlja pitanja.
Kako funkcioniše kolektiv gde su svi članovi različiti, a gde se teži jednakosti?
Gde nema pisanih pravila, ali postoji nejasno definisana tradicija?
Gde ne postoji vođa, ali se svojim angažmanom izdvajaju određene ličnosti?
Da li je moguće da otvoren kolektiv funkcioniše bez hijerahijske podele, tj. da li je stvaranje hijerarhija koje se mogu primetiti u Horkestru posledica samoorganizacije ovog hora ili svaka samoorganizacija sama po sebi generiše hijerarhiju?
Da li je takva utopija moguća?

Vidimo se na izložbi!