Izložba dizajnerskog dua TeYosh pod nazivom Rečnik onlajn ponašanja otvorena je u ponedeljak, 12. januara, u Ustanovi kulture „Parobrod“.

Dizajnerski duo TeYosh čine Sofija Stanković i Teodora Stojković. One su se nakon osnovnih studija preselile u Holandiju, gde i sada žive i rade, dok završavaju dvogodišnji master program socijalno angažovanog dizajna na „Gerrit Rietveld“ akademiji u Amsterdamu.

Nakon predstavljanja svojih radova u knjigama, časopisima i nekoliko izlaganja na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, 12. januara u „Parobrodu“ otvorile su svoju prvu (ne)samostalnu izložbu, koja će trajati do 24. januara.

„Rečnik onlajn ponašanja“ je multimedijalni projekat kojim su autorke nastojale da prepoznaju i definišu interesantne pojave u internet komunikaciji, pre svega ekvivalente za govor tela u komunikaciji uživo. Dok komuniciramo putem društvenih mreža, na to kako stvaramo sliku o nekoj (onlajn) ličnosti, ne utiče samo sadržaj, već i način razmene. Kada komuniciramo onlajn, nalazimo se u potpuno drugačijim situacijama i ocenjujemo ponašanje ljudi prema novim parametrima. Nastala je nova vrsta komunikacije i znakovni jezik koji moramo da usvojimo kako bismo iščitavali i analizirali interakcije na internetu.

Društvene mreže promenile su i navike u „oflajn“ životu. Sve češće se udaljavamo od trenutka u kom živimo i pakujemo život tako da može da stane u tvit. Stavljamo nostalgični filter na sliku trenutka koji trenutno propuštamo, jer smo previše zauzeti biranjem filtera.
„Rečnik onlajn ponašanja“ nastoji da objasni promene u ponašanju koje su posledica postojanja društvenih mreža, kao i da obezbedi sredstva za njihovu analizu.