U utorak 17.03. u Cinemali, od 20h održaće se panel diskusija na temu: ‚‚crni talas” – crna struja u svetskoj kinematografiji i uticaji američkog ‚‚Film Noir” -a, kao i projekcija tri filma!

Predavanje će držati dr Greg DeCuir, doktorant na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i autora knjige ‚‚Yugoslav Black Wave” u izdanju Filmskog Centra Srbije. Greg radi kao glavni selektor i kustos za ‚‚Alternative Film/Video Belgrade”. Takođe je urednik NECSUS magazina koji se bavi medijskim istraživanjima, u izdanju Amsterdam University Press-a.
Poreklom je iz Los Anđelesa, ali živi i radi u Beogradu.

Evo šta Greg kaže o predavanju koje će održati:
‚‚Crni talas je bio jedan od značajnijih i dinamičnijih perioda u istoriji jugoslovenskog filma, međutim, nije se spontano razvijao i bio je odsečen od međunarodnih tokova. Ovaj filmski program će pokazati da postoji istorijska ‚‚crna” struja koja protiče kroz međunarodni bioskop, a koja se rodila iz američkog ‚‚Film Noir”-a 1940, a zatim razvijala i dopirala do najudaljenijih tačaka svetske kinematografije; preko poljske ‚‚crne serije” iz 1950. pa sve do jugoslovenske iz 1960.”

Za više detalja pogledajte OVDE