Maša Davidović je dobitnica specijalnog priznanja „Ljubiša Rajić” za društveni aktivizam Kluba Superste za 2014. godinu. Studentkinja je medicinskog fakulteta i  nacionalna koordinatorka za ljudska prava i mir u Komitetu za međunarodnu saradnju studenata medicine u Srbiji.

Kako si odlučila da svoje vreme posvetiš ljudskim pravima i miru kao nacionalna koordinatorka?

To je prelep posao jer radim sa ljudima koji imaju entuzijazma koliko i ja i uživaju u tome da menjaju svoje lokalne sredine. Ono što me motiviše da odvajam svoje slobodno vreme kako bih se bavila ljudskim pravima i mirom, jeste to što primećujem da što više uložim i radim sve više studenata, mojih prijatelja i kolega učestvuje u tim akcijama. Prelepo je videti koliko mi mladi imamo snagu da zaista nešto učinimo i promenimo.

Šta je ideja projekta „Bolnica za medvediće“?

Deca donose svoje igračke, medvediće ili lutke koji su se navodno razboleli u našu bolnicu. Decu oblačimo kao lekare i zajedno lečimo njihove igračke. Osim što kroz igru oslobađamo decu straha od lekara i belog mantila, edukujemo ih o zdravoj ishrani, značaju pranja ruku, oralnoj higijeni i fizičke aktivnosti. Sav materijal koji koristimo kroz igru im poklanjamo kako bi mogli da ponesu kući da se igraju. Ovaj projekat ima fenomalnu reakciju kako od roditelja tako i od dece!

maxresdefault (1)

Zašto volontirati?

Teško je objasniti ljudima koji nikada nisu volontirali kakvo iskustvo volontiranje pruža. Ono što dobijemo, a dobijemo uvek više nego što damo, neprocenljivo je. Volontiranje i pomaganje drugima obogaćuje svaku osobu i uči nas kako da cenimo prave vrline.

 

Izvor: Superste arhiva