Maša Mišković je dobitnica glavne nagrade Kluba Superste za 2014. u kategoriji društvenih i humanističkih nauka. Dobitnica je diplome „Vuk Karadžić“ i zlatne medalje  „Za izuzetne uspehe u učenju i sticanja znanja”. Studentkinja je pravnog fakulteta.

10450939_730828923630422_9172352701892488602_n

Kako se dolazi do proseka 10.0?

Ono što je opšta zabluda i predrasuda je da pravnici uče napamet. To nije tako. Na pravnom fakultetu je potrebno razumevanje materije i povezivanje. Preduslov su radne navike stečene pre studiranja. Izdvojila bih i ljubav prema knjizi jer latinska izreka kaže da potreba za učenjem nikad ne prestaje.

Zašto škola ekološkog prava?

Bilo mi je jako zanimljivo da se kod nas malo advokata bavi ekološkim pravom . To predstavlja problem jer kad  se pojavi u nekoj kompaniji problem iz životne sredine, nemaju kome da se obrate. Nama je bila preporuka da se preorijentišemo sa tradicionalnih pravnih grana na ekološko pravo, koje ima veliki potencijal ali nažalost u Srbiji nije dovoljno razvijeno. Nema čak ni sudske prakse upravo zbog toga što nema dovoljno advokata koji bi podstakli razvoj prava.

maxresdefault

 

Da li bi ostala u Srbiji?

Ono što me vodi ka cilju ostanka je jedna misao našeg poznatog menadžera koji je rekao da nije ni optimista ni pesimista. Zato što oni imaju nešto zajedničko, optimista misli da će sve biti dobro, a pesimista ne radi ništa jer misli da će sve biti loše. Ako je razlog odlaska iz Srbije težak život i problemi u našem društvu, treba da se borimo da bude bolje. Ako nešto smeta treba da menjamo na bolje.

Koji je tvoj životni kredo?

Često se setim onoga što je rekao Tagore: „Sanjao sam da bi život trebalo da bude radost, probudio sam se i shvatio da je život napor. Radio sam i uvideo da je u naporu radost.“ To je i moja ideja vodilja kroz sve što sam do sada postigla.

 

Izvor: Superste arhiv