Pitanje položaja mladih u različitim sferama ljudskog života – o tome kakav on jeste i kakav može i treba da bude – predstavlja okosnicu prakse delovanja svih onih koji se posredno ili neposredno bave mladima. To ne treba da čudi budući da se određeni položaj, koji mladi zauzimaju u svojoj užoj i široj zajednici, vidi kao bitan faktor individualnog razvoja, ali i kao deo procesa kulturnog, socijalnog i ekonomskog napretka i rasta. U tom kontekstu, naročito značajno jeste pitanje aktivizma mladih, odnosno njihove mogućnosti i spremnosti da preuzmu inicijativu i stvaraju nove vrednosti – njihove borbe za unapređivanje vlastitog položaja, ali i za poboljšanje kvaliteta života zajednice kojoj pripadaju.

Aktivizam mladih ljudi često se nalazi i u fokusu različitih diskusija u oblasti zapošljavanja i zapošljivosti mladih. Neretko čujemo ili čitamo o tome da se posao ne čeka, već se aktivno traži, da su preduzimljivost i lična inicijativa ključ uspeha u karijeri, da preduzetništvo može biti jedno od rešenja nezaposlenosti… I dok nas, s jedne strane, zadivljuju priče o preduzimljivim mladima, sa druge strane i dalje visoke stope nezaposlenosti među mladima nam poručuju da je „akcioni prostor“ mladih „opterećen“ izvesnim problemima. Otuda, prirodno se postavljaju sledeća pitanja:

Gde i kako se prepliću aktivizam, preduzimljivost i preduzetništvo?
Kakve prilike se nude mladima u Srbiji i koliko ih oni koriste?
Kako unaprediti uslove za zapošljavanje, razvoj karijere i preduzetništvo mladih, kroz saradnju i dijalog?

U cilju traganja za odgovorima na ova pitanja, 31. maja u Startit Centru u Beogradu biće održana konferencija pod nazivom “(Ne)iskorišćeni potencijali”.
U okviru ovog događaja, u dva dinamična panela i diskusiji, svoje priče podeliće jedan maturant ETŠ “Nikola Tesla”, koji je osnovao uspešan tehnološki startap, jedna mlada socijalna preduzetnica i blogerka, kao i mladi dizajner iz Niša, sa uspehom u modnoj industriji. Tu će biti i predstavnici globalno uspešnih kompanija MikroElektronike i E&Y, kao i direktor velike softverske kompanije IN2.

Kako biste učestvovali na konferenciji, možete se prijaviti OVDE, do 30. 05. 2017.

Poziv za učešće, agendu i spisak svih govornika i govornica možete preuzeti na sledećem linku: GIZ YEP Poziv Start-it 31Maj2017 03 fin Poziv i Agenda.

Konferenciju organizuje projekat “Podsticanje zapošljavanja mladih”, koji se sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje, u saradnji sa kompanijom E&Y, Deli prostorom za kreativno delovanje iz Niša i časopisom Biznis&Finansije.

Tekst preuzet sa: odskoledoposla.org