Po prvi put vodeći srpski brendovi: EXIT, zvanično proglašen za najbolji veliki evropski festival 2013. i NIS, najuspešnija kompanija u Srbiji objavljuju konkurs Youth Heroes – priznanje za mlade heroje Srbije u oblasti obrazovanja, nauke, preduzetništva, društvenog aktivizma, kulture, umetnosti i kreativnih industrija.

Svako vreme stvara svoje heroje. U Srbiji ima puno mladih heroja koji stvaraju u tišini i postižu velike uspehe, osvajaju medalje na međunarodnim naučnim takmičenjima, unapređuju svoju lokalnu zajednicu, stvaraju vrhunska umetnička dela, osmišljavaju kreativne poduhvate i uspešne kompanije. Cilj ovog konkursa je da se ti ljudi izvuku iz anonimnosti, predstave javnosti i promovišu kao zvezde u usponu kako bi postali nspiracija, ponos i uzor za svoje vršnjake i sve nas.

Pravo prijave imaju svi mladi sa državljanstvom Srbije ili sa prebivalištem na teritoriji Republike Srbije uzrasta od 15 do 30 godina koji imaju posebna dostignuća, nagrade, priznanja iz oblasti obrazovanja, nauke, preduzetništva, društvenog aktivizma, kulture, umetnosti i kreativnih industrija. Kandidata može predložiti organizacija, druga osoba ili se može prijaviti samostalno putem slanja popunjenog konkursnog obrasca i fotokopije dokumenata koji potvrđuju navode iz konkursnog obrasca. Obrazac ćete naći klikom na ovaj link.

U decembru će biti proglašeno kojih petnaest kandidata (po tri najbolja iz svake oblasti) će dobiti priznanje Youth Heroes, a dobitnike će izabrati žiri sastavljen od predstavnika EXITa, NISa i uglednih pojedinaca iz oblasti obrazovanja, nauke, preduzetništva, društvenog aktivizma, kulture, umetnosti i kreativnih industrija. Komisija će evaluirati prijave po sledećem obrascu: 50% vrednosti poena nosi dosadšnji uspeh i dostignuća kandidata u jednoj od 5 oblasti prijave; kako je kanidatat ličnim primerom pozitivno uticao na svoje vršnjake 35% poena; planovi za budući razvoj kandidata nose 15% poena.

Konkurs je otvoren do 23. novembra 2015.

Izvor: exitfest.org