Sve o programu
Šta je Superste.net?

Superste.net je platforma koja okuplja mlade, kreativne, hrabre i odlučne ljude kojima su potrebni podrška, znanje, resursi i saveti kako da svoje aktivističke ideje pretvore u realnost.

Kome je Superste.net program namenjen?

Superste.net programi namenjeni su svim mladim ljudima starosti od 16 do 35 godina, sa prebivalištem na teritoriji Srbije. Tražimo kandidate i kandidatkinje koji će u periodu realizacije projekta imati između 16 i 35 godina. Sve što vam je potrebno jesu inovativne i nove ideje za projekte iz oblasti kulture, umetnosti ili obrazovanja kojima zajedno možemo da dugoročno doprinesemo razvoju društva. Ako želite da postanete deo sve veće zajednice mladih profesionalaca na pravom ste mestu!

Superste.net portal je mnogo više od sajta na kome se raspisuju konkursi. Superste.net inicijativa obuhvata različite društveno odgovorne aktivnosti Erste Banke i njenih partnera. To je, pre svega, izvor informacija, znanja i materijalnih resursa, prilika za promociju izuzetnih pojedinaca i grupa koje razvijaju društveno korisne projekte. Ako ste mladi, vredni i imate ideju za koju verujete da bi pomogla da se razvije vaša struka ili vaša zajednica, pratite Superste.net, pronađite konkurs ili neku drugu priliku i postanite deo naših programa.

Šta su Centrifuga i Klub Superste?

Centrifuga je deo Superste.net ciklusa namenjen formalnim i neformalnim grupama koje žele da razviju sopstvene projekte iz oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja za dugoročni doprinos zajednici. Uspešni takmičari i takmičarke Centrifuge dobiće materijalne resurse, mentorstvo i podršku zajednice u daljem razvoju projektne ideje.

Klub Superste je tokom 2015. i 2016. godine bio namenjen izuzetnim pojedincima koji su dosadašnjim rezultatima pokazali liderske sposobnosti i koji su, kada su postali deo Superste.net zajednice, dobili resurse koji su im pomogli da predložene ideje dalje razvijaju. U 2017. godini Klub Superste postao je mesto na kome okupljamo stvaraoce sadržaja – mlade ljude koji se bave vizualnim komunikacijama, dizajnom, videom, novinarstvom, društvenim mrežama, intervencijama u prostoru i drugim sadržajima. U 2018. godini odlučili smo da se više posvetimo grupama i povezivanju dosadašnjih učesnika, kroz programe Centrifuga i Superste+, te se Klub Superste više neće održavati.

Šta je konkurs Superste+?

Superste+ je konkurs koji je prvi put otvoren 2017. godine, i koji je namenjen svim alumnistima i alumnistkinjama Superste programa koji žele da stvaraju novi uticaj i promenu u svojim zajednicama udruženim snagama. Ukoliko ste pobednici Superste programa u godinama 2007 – 2014, polufinalisti Kluba Superste 2015 – 2017. ili polufinalisti Centrifuge 2015 – 2018, i imate ideju koju želite da realizujete sa još nekim iz postojeće Superste zajednice – ovo je konkurs za vas.

Prethodnih godina primetili smo da se mnogi od vas povezuju i neki počinju zajedno i da sarađuju. Ovim programom želimo da vas ohrabrimo da to nastavite da radite, ali i da vas podržimo u tome ako opet imate dobru ideju za Superste.

Superste+ će se održavati svake druge godine, i sledeći konkurs biće otvoren 2020. godine. Pratite Superste.net platformu, kao i Superste društvene mreže za sve informacije.

Kakve ideje se podržavaju u okviru Superste programa?

U okviru Centrifuge i Superste+ podržavamo  mlade koji imaju između 16 i 35 godina, i njihove  inovativne ideje iz oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja. Tražimo liderske ideje koje se mogu razviti u dugoročna i održiva rešenja koja ostvaruju promene u društvu.

Naš cilj je da, uz pomoć inovativnih ideja i novih tehnologija, pomognemo mladima da kreiraju dugoročno održiva, tehnološka, ali i praktična rešenja kojima će unapređivati svoja znanja, svoju struku, ali i uložiti u bolju budućnost za čitavog društva.

Kakav sadržaj nudi Superste.net portal?

Pored konkursa za najbolje društveno odgovorne preduzetničke projekte, Superste.net portal nudi zanimljiv sadržaj za sve one koji zanima kako da razvijaju svoje kreativne ideje i povežu se sa ljudima koji će im u tome pomoći. To su, pre svega, naši mentori ali i šira zajednica mladih i uspešnih super ljudi.

Na portalu Superste.net naći ćeš opise i važne datume o konkursima za podršku pojedincima i grupama, kao i informacije o napretku postojećih projekata. Magazinski deo portala ponudiće ti na jednom mestu vesti iz oblasti kulture, inovacije lokalnih stručnjaka, primere dobre prakse, intervjue sa istaknutim članovima zajednice, tekstove o drugim društveno odgovornim programima Erste Banke, kao i najave važnijih kulturnih i društvenih dešavanja.

Koje su Superste faze programa?

Nakon što prijavite svoju ideju za konkurs, očekujte odgovor da li ste prošli dalje. Ako je vaš projekat ocenjen pozitivno, pred vama je ciklus projektnih klinika, konsultacija, kao i druženja sa mentorima kako biste svoju ideju dodatno uobličili. Sve do finala imate mogućnost da svoje projekte menajte i razvijate. Ukoliko ste učesnik Centrifuge, pre finala vas očekuje onlajn glasanje, kojim zajednica bira 20 finalista. Na završnom događaju u okviru Centrifuge biće proglašeno 10 pobedničih ideja, kao i ideja koja dobija nagradu publike, dok se na završnom događaju u okviru konkursa Superste+ biti proglašene tri najbolje ideje.

Po završetku finalnog događaja i sklapanja ugovora sa pobednicima Superste programa, jednogodišnji Superste ciklus biće zvanično zatvoren, i tada kreće priprema za narednu godinu u kojoj nas čeka još novih unapređenja i iznenađenja.

Program Centrifuga ponavlja se svake godine, dok će se Superste+ sprovoditi svake druge godine. Na taj način stvaramo prilike za nove projekte i generacije i širimo zajednicu talentovanih mladih ljudi.

Po čemu se Superste.net programi razlikuju od ostalih inicijativa?

Inicijative koje Erste pokreće preko portala Superste.net ili direktno podržava preko svog programa za podršku uspešnim mladim ljudima imaju samo jedan cilj: unapređenje tvojih (ili vaših) ideja, projekata i čitave zajednice.

Ako postaneš deo Superste.net programa u okviru Centrifuge ili Superste+, od tebe se očekuje da ulažeš u sebe, svoju ideju, ali i zajednicu koja te podržava. Jedino što tražimo zauzvrat su tvoja posvećenost ideji koju želiš da realizuješ i tvoja dobra volja.

Ko može da učestvuje u Superste.net programima i konkursima?

Superste.net program namenjen je mladima koji imaju između 16 i 35 godina, sa prebivalištem na teritoriji Srbije.

Na Superste.net konkurse (Centrifuga ili Superste+) mogu se prijaviti organizacije i neformalne grupe. Neformalna grupa je tim od minimum tri osobe koje su okupljene oko jedne ideje. Ako tvoja grupa ima više od 10 članova, biće potrebno da odrediš tim od najviše 10 članova, koji će se aktivno baviti vašim Superste projektom. Svi članovi užeg tima treba da imaju između 16 i 35 godina.

Važno je da su ideje nove, nerealizovane, samoodržive, inovativne i da doprinose unapređenju zajednice, popularizaciji umetnosti, kulture i obrazovanja.

Program podržava projekte koji se realizuju u mestima gde posluje Erste Banka.

Zašto Superste.net ne nudi sponzorstva i kredite?

Superste.net je inicijativa koja, pre svega, nudi znanje i podršku za rast zajednice mladih profesionalaca čija je želja da inovativnim metodama i uz pomoć tehnologije stvaraju projekte kojima će doprinositi razvoju društva. Superste.net programi ne podržavaju završene, kratkotrajne ili jednokratne inicijative i projekte.

Svrha Superste.net portala i programa jeste da stimuliše razvoj novih ideja i pomogne talentovanim pojedincima i grupama da na dugoročan i održiv način razviju svoje sposobnosti i uz to unaprede društvo u kome žive.

Sponzorstva i kredite koje Erste Banka nudi mladima možeš potražiti na zvaničnoj stranici banke u Srbiji.

Kako mogu da dobijem mentora i u čemu će mi on ili ona pomoći?

Detaljnije informacije o svim mentorima možeš da pročitaš ovde.
Od naših mentora možeš očekivati savete i pomoć oko daljeg razvoja tvoje ideje u Superste projekat, ali i podršku i dodatnu motivaciju.

Koliko traje prijava ideje?

Ako imaš jasnu sliku o tome šta želite da učinite za svoju zajednicu, kome će vaša ideja (a kasnije i projekat) najviše da pomogne i zašto, kada planirate da lansirate projekat, koliko će da traje, gde se sprovodi i koje rezultate će dati – prijava ideje na portalu ne bi trebalo da traje duže od 30 minuta.

Najpre je potrebno da se ubaciš u mašinu sa kratkim pitanjima koje služe da se upoznamo i da shvatiš koji je program skrojen baš za tebe. Nakon toga, potrebno je da ispuniš formular u kojem ćeš nam predstaviti projekat.

Da li mogu da prijavim projekat iako nemam stranice na društvenim mrežama?

Podrška zajednice je ključna za uspeh svakog prijavljenog projekta. Svi odobreni projekti biće javno dostupni na platformi Superste.net, a zajednica će glasanjem na Superste.net birati finaliste.

Bilo da se prijavljuješ za Centrifugu ili Superste+, neophodno je da u prijavnom formularu navedeš podatke o zvaničnoj Fejsbuk stranici i Tviter nalogu projekta. Prihvatamo samo nove stranice i profile na društvenim mrežama (još uvek nije potrebno da imaju pratioce ili sadržaj), jer računamo na to da se prijavljujete sa novim i nerealizovanim idejama. Ako nemaš naloge na ovim društvenim mrežama, potrebno je da ih kreiraš – u suprotnom, tvoja prijava neće biti potpuna. Dodatno, ako želiš, možeš da dodaš i linkove ka drugim društvenim mrežama (Linkdin, Jutjub, Vimeo i slično).

Projekti sa najviše podrške onlajn zajednice dobiće specijalnu nagradu publike u iznosu od 100.000 dinara.

Kako da najbolje predstavim svoj projekat?

Kada odlučiš koji projekat želiš da prijaviš, potrebno je da nam ga jednostavno i kratko predstaviš. Koristi jednostavan, a ne projektni jezik, objasni nam kome je namenjen tvoj projekat, koje su konkretne aktivnosti, gde se sprovodi i koliko novca ti je potrebno za realizaciju.

Želimo da znamo zašto je tvoj projekat važan za zajednicu, kakve će promene napraviti u društvu, ali i da li je samoodrživ. Zato je neophodno da tvoja projektna ideja ima kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve. Veoma je važno da predstaviš suštinu i značaj projekta na jednostavan način, jezikom koji je razumljiv široj zajednici.

Da bi tvoj projekat bio Superste, treba da bude:

  • pokrenut od strane mladih ljudi, starosti od 16 do 35 godina;
  • iz oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja;
  • važan za zajednicu i da utiče na rešavanje nekog društvenog problema;
  • održiv, da ima jasnu ideju koji su koraci nakon inicijalne donacije;
  • nova, nerealizovana incijativa.
Šta se dešava kad prijavim projekat za Centrifugu ili Superste+?

Nakon što prijavite svoju ideju za konkurs, očekujte odgovor da li ste prošli dalje. Ako je vaš projekat ocenjen pozitivno, pred vama je ciklus projektnih klinika, konsultacija, kao i druženja sa mentorima kako biste svoju ideju dodatno uobličili. Sve do finala imate mogućnost da svoje projekte menjate i razvijate. Ukoliko ste učesnik Centrifuge, pre finala vas očekuje online glasanje zajednice, kojim se bira 20 finalista. Na završnom događaju u okviru Centrifuge biće proglašeno 10 pobedničih ideja, kao i ideja koja dobija nagradu publike, dok se na završnom događaju u okviru konkursa Superste+ biti proglašene tri najbolje ideje.

Po završetku finalnog događaja i sklapanja ugovora sa pobednicima Superste programa, jednogodišnji Superste ciklus biće zvanično zatvoren, i tada kreće priprema za narednu godinu u kojoj nas čeka još novih unapređenja i iznenađenja.

Program Centrifuga ponavlja se svake godine, dok će se Superste+ sprovoditi svake druge godine. Na taj način stvaramo prilike za nove projekte i generacije i širimo zajednicu talentovanih mladih ljudi.

Šta se dešava u Centrifugi?

Nakon što se upoznamo kroz kratka pitanja koja će ti pomoći da dodatno razmisliš o svojoj ideji, potrebno je da popuniš jednostavnu prijavu za tvoj timski projekat. Tokom prijavljivanja za projekte, imaćeš prilike da se upoznaš bolje sa našim super mentorima tokom projektnih klinika i njihovih predavanja. Predlažemo ti da ove događaje ne propustiš, jer možda tvoj tim dodatno osmisli nove aktivnosti i proširi svoju ideju nakon što vas mentori inspirišu i posavetuju. U toku trajanja konkursa Centrifuge biće omogućene i izmene prijave, jer znamo da u radu sa Superste mentorima dodatno razvijate početne ideje, koje su rezultat rada sa mentorima.

Da li će se ponovo organizovati Klub Superste?

Klub Superste se više neće organizovati. Ukoliko imate ideju, formirajte tim od minimum tri člana i pratite konkurs Centrifuga. Ukoliko ste već ranije učestvovali u Klubu Superste ili Centrifugi, možete se udružiti sa još jednim timom i prijaviti svoj projekat na konkurs Superste+.

Ko su Superznalci?

Superznalci su eksperti u oblastima koje podržavamo i znaju šta jednu ideju čini Superste projektom. Njihova uloga je da pažljivo pročitaju sve pristigle projekte i ocene ih na osnovu sledećih kriterijuma: uticaj na društvo, inovativnost, izvodljivost, tim i održivost.

Na osnovu ocena koje dodeljuju svim  projektima, zajedno donose odluku o izboru polufinalista.

Koliki je iznos donacije za pobedničke ideje?

Velike super ideje nemaju iste potrebe. Možda ti je pre svega potrebno mentorstvo, prostor, pojačanje u timu ili pak kupovina materijala. Zato je potrebno da u svojoj prijavi navedeš koliko novca očekuješ da će ti biti potrebno za ostvarenje tvoje ideje. Ne brini, jasno nam je da je moguće da se u toku procesa ovaj broj menja onako kako tvoj projekat raste. Ovaj podatak ćeš moći da ažuriraš pred finalnu prezentaciju pred žirijem.

Najveći iznos za podršku projektu u okviru Centrifuge i Superste+ iznosi 500.000 dinara.

Šta znači fer glasanje?

Superste proces je transparentan, u svim svojim fazama, a fer plej nam je posebno važan. Uključili smo zajednicu u odlučivanje ko zaslužuje da dobije specijalnu nagradu. Smatramo da je trud uložen u promociju i širenje ideje podjednako važan kao i projekat, ali samo ako je fer. Superste je posvećen projektima i pojedincima koji će menjati zajednicu u gradovima Srbije. Svi servisi koji funkcionišu po principu razmene glasova ne predstavljaju pravu Superste podršku. Svi projekti koji imaju više od 5% sumnjivih glasova biće sankcionisani.

Na koji način se biraju najbolja rešenja i inicijative?

Način odabira najboljih rešenja i inicijativa je višestruk.

U prvoj fazi, to su Superznalci – oni najbolje poznaju program i eksperti i ekspertkinje su za procenu inicijativa u oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja. Oni odlučuju o polufinalistima programa.

U drugoj fazi, to je onlajn zajednica – nakon dobijanja značajne podrške mentora i Superste tima na Ideodromu, kada su projekti usavršeni i imaju svoj konačan oblika – glasanjem onlajn zajednice na Superste.net platformi biramo finaliste programa.

U trećoj fazi, to je stručni žiri – tim ljudi iz oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja, eksperti i ekspertkinje za inovaciju i građenje zajednice bira pobedničke ideje nakon javnog procesa predstavljanja ideja.

Da li ću učešćem u programima Centrifuga ili Superste + imati nekih obaveza prema Superste.net zajednici?

Ukoliko imaš ideju ili ceo projekat koji može da pomogne zajednici u kojoj živiš, a da uz to razvije tvoje poslovne veštine, prijavi se! Ipak, imaj u vidu da je prijava samo prvi korak ka razvoju tvojih veština i projekata. Nakon što zvanično postaneš učesnik nekog od Superste konkursa, tvoje obaveze su okrenete prevashodno prema zajednici.

Podrška tvom projektu je, pre svega, tvoja odgovornost. Od učesnika oba konkursa očekuje se da promovišu sopstvene ideje i projekte. Zato je dobro da pametno koristiš naloge na društvenim mrežama za promociju i izgradnju zajednice. Iskoristi i Superste.net portal da detaljno opišeš svoj projekat i napravi prezentaciju koju ćeš moći da poneseš na „oflajn“ dešavanja kada ćeš imati priliku da predstaviš svoje ideje široj zajednici stručnjaka, mladih preduzetnika i članova zajednice.

Fokus je na zajedništvu, zajedničkom razvoju i napretku. Cilj Superste.net programa jeste da ujedini kreativne mlade ljude, pomogne im da razviju društveno odgovorne ideje i potom ih stimuliše da nastave svoje karijere razvojem novih projekata. Verujemo da je svaki pojedinac mnogo jači i produktivniji u zajednici jednako kreativnih i kvalitetnih ljudi koji žele da uče i razvijaju se. Ukoliko postaneš deo Superste.net zajednice, bićeš uključen(a) u programe mentorstva i dešavanja u vezi sa razvojem zajedničkih preduzetničkih ideja, a biće ti pružene razne prilike da se dalje razvijaš u zajedničkom radnom prostoru i atmosferi saradnje.

Tvoj uspeh ne zavisi samo od nas. Tokom procesa takmičenja i razvoja ideja, očekujemo da pokažeš inicijativu za lični i zajednički napredak. Postavljaj pitanja, aktivno učestvuj u diskusijama na dešavanjima, testiraj svoje projekte tako što ćeš podstaći svoje neposredno okruženje da ti saopšti svoje utiske. Opcija je mnogo i svaki način je ispravan.

Da li i ja treba da učestvujem u zajednici preduzetnika?

Apsolutno! U tome je suština čitavog Superste koncepta – razvoj zajednice preduzetnika kroz razvoj individualnih veština kreativnih, mladih ljudi i potom napredak čitavog društva kroz društveno odgovorne projekte.

Ako se tvoj projekat nađe među najuspešnijim idejama, postaćeš alumnista Superste.net programa (bilo Centrifuge ili Superste+ programa). To će ti ti pomoći u daljem razvoju tako što će ti obezbediti neophodne resurse i savete stručnih mentora. Najveća podrška je u tome što ćeš se povezati sa zajednicom mladih i inovativnih profesionalaca.

Kao alumnista Superste programa učestvovaćeš u relevantnim dešavanjima Superste.net programa. Postaćeš značajan deo ekipe koja sarađuje na novim inovativnim projektima od društvenog značaja. Svi učesnici će dobiti priliku da pomognu novim, mladim profesionalcima u toku budućih ciklusa, kao saradnici, predavači ili kao mentori na njihovim projektima.

Kada su aktivni konkursi?

Konkurs Centrifuga 2019 je otvoren 11. marta i traje do 26. maja 2019. godine, dok će Superste+ konkurs biti otvoren 2020. godine.

Za sve informacije o konkursima i načinima prijave pratite platformu Superste.net i Superste društvene mreže.