Pored brojnih, ne tako lepih stvari koje se događaju oko nas, odlučili ste da fokus ipak usmerite na sve one svetle primere koji su takođe deo naše svakodnevice. Da li verujete da zajedničkim snagama, javno afirmišući ono što je dobro, možemo da napravimo značajnu društvenu promenu?

Mi snažno verujemo u to. Naš rad i rezultati nas uveravaju u to. Da bi se pravile značajne promene, prvo je potrebno upoznati društvo. Odgonetnuti u kom pravcu želi da ide, zatim konsultovati primere dobre prakse i nadgraditi ih nečim specifičnim i unikatnim, onim što pripada društvu kojim se bavimo.

Ono što nas verovatno sve najviše zanima – ko je Kurbla? 🙂

Kurbla je glavni junak i personifikovana ideja. Ideja kurblanja je naširoko poznata i prisutna u društvu u kom živimo, sleng koji po našem mišljenju najpreciznije opisuje stil življenja i delovanja. Želja i kreativnost su dve glavne odlike ovog fenomena. Retko se dovodi u pitanje „da li“, glavno pitanje je „kako“. Cilj je moguće doseći na milijardu različitih načina i Kurbla, kog tumači mladi glumac – ali i više od toga – Vukašin Ranđelović, afirmiše različitost i lepotu različitosti na šarmantan način kroz mokumentarnu formu. Kurbla ima rešenje za sve, za Kurblu ne postoji nemoguća misija, Kurbla je glas mladih, glas progresivne generacije.

kurbla 4

Opišite nam jedan njegov prosečan dan. Kako izgleda, gde ide, šta radi i zašto je on važan za ovu priču? Da li svi treba da se ugledamo na njega?

Njegov dan je kao odgovaranje na ova pitanja. U poslednjem momentu se počinje, nešto kasnije završava. U toku odgovaranja na pitanja postavlja se još mnogo različitih pitanja, optimizam je neizostavan, a napor primetan. Na kraju sve to nekako legne, započet posao se izvede do kraja na „unikatan“ način. Nakon tog „posla“, nastanu još najmanje tri nove ideje.

Sama emisija biće miks igranog i dokumentarnog, ozbiljnog i istovremeno šaljivog, a imaće i animirane segmente. Da li mislite da ovakvim formatom imate veće šanse da mladima približite značaj pozitivnog razmišljanja i delovanja?

Format je verovatno na kraju nebitan ukoliko je priča snažna i istinita. Previše razgovora o tehnikama, nedovoljno razgovora o čoveku i njegovim mislima, potrebama, osećanjima. Kurbla je dobar lepak između digitalnog doba i analogne emocije. On je i kul, i posvećen, i odgovoran. Zainteresovan, progresivan. Baš kao i pozitivni mladi ljudi. Ljudi lako prepoznaju dobre stvari, osećaj otuđenosti je ono na čemu treba raditi. Odnosno, na pronalaženju rešenja.

Da li na ovaj način mogu naučiti da „kurblaju“? 🙂

Svi mi kurblamo, svaki dan. I to je u redu. Afirmacijom fenomena i međusobnim prepoznavanjem, stvaramo platformu za snažnije i veće sinergije, a samim tim i značajnije društvene promene i pomake. Pristupi su razni, različiti, raznoliki, raz-raz.

kurbla 1

Dok mi sa nestrpljenjem iščekujemo emisiju „Kurbla – pozitivni mladi ljudi“, šta je to što ekipa Novog kulturnog naselja radi? Da li ste počeli sa snimanjem, kada možemo očekivati prvu epizodu? I drugu, treću, četvrtu… 🙂

Dosta dobrih ideja pored Dunava i keja,

Novo naselje – mesto imaginacije, inspiracije.

Skoro sve popisali, nabavili kamere.

Pozvali dizajnere za logE i banere.

Vule traži kostime, Raća razmišlja o sajtu,

Vojin oštro najavljuje prvu klapu, na šanku.

Kurblini gosti željno isčekuju poziv.

Isprobavaju kostim, prozni, poetski i sportski.

Prva epizoda – oktobar!

Od trenutka kada ste poslali aplikaciju za Superste Centrifuga program, prešli ste dugačak put. Projektne klinike, speed dating, Ideodrom, i na kraju – finale kao trenutak odluke. Učili ste od mentora i mentorki, ali i od drugih učesnika, dobijali savete, sugestije, kritike, aplauze… Sada kada su se malo slegli utisci, podelite sa nama šta je za vas značilo biti deo celog procesa. Koliko je ovo iskustvo bilo važno i korisno za vas kao tim, ali i kao pojedince?

Super je program. Zanimljivi i dragi ljudi, otvorena atmosfera. Osećaj zajedništva vrlo izražen, stvorili ste sjajan svet. Nama je najkorisnije bilo da još jednom potvrdimo da mnogo takvih svetova postoji i da su blizu, i željni da zajedno sarađuju.

kurbla 2