Drugi međunarodni festival saksofona, Belgrade Saxperience, biće održan od 24. do 27. septembra 2015. godine u Beogradu.
Posle prvog izdanja festivala, koji su pratile sjajne kritike stručne javnosti i odličan odziv publike, Belgrade Saxperience pretenduje da postane neodvojiv deo muzičke jeseni u Beogradu.

„Osim promocije klasičnog saksofona, koji nije dovoljno zastupljen na domaćoj muzičkoj sceni, sigurni smo da će i drugo izdanje festivala biti prilika za okupljanje saksofonista, kompozitora i muzičara, koji će moći da razmene iskustva i ostvare kontakte sa istaknutim saksofonistima iz regiona i sveta“, izjavio je Milan Savić, direktor festivala.

Predstavlјanje različitih mogućnosti saksofona, predviđeno je na devet koncerata za četiri dana trajanja festivala.

U skladu sa jednim od osnovnih cilјeva festivala, da motiviše kompozitore da stvaraju za ovaj instrument, na otvaranju biće izvedena dela Aleksandra Sedlara i Ivana Brklјačića, specijalno komponovana za ovu priliku.

Još jedan značajan aspekt festivala jeste edukativni, a realizuje se pre svega kroz majstorske radionice u Galeriji Artget, koje su namenjene učenicima, studentima i profesorima saksofona i otvorene su za slušanje.

Izvor: belgradesaxperience.com