Na Međunarodni dan mladih, 12. avgusta, u Požegu je stiglo 15 učesnika iz različitih delova sveta kako bi učestvovalo u jubilarnom, 10. Međunarodnom studentskom filmskom kampu – Interakcija 2015.

Učesnici ovogodišnjeg kampa su 10 studenata režije, kamere, dizajna zvuka i montaže, kao i 5 bivših učesnika kampa – podeljenih u tri ekipe, čiji će zadatak biti da snime dokumentarne filmove na temu “Ljubav”. Materijale će snimati tokom sedmodnevnog boravka u Užicu, Čačku i Požegi, a nakon snimanja – 19. avgusta, će se susresti sa 14 kolega, polaznika 5. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma Interdoc 2015, te će zajedno prisustvovati predavanjima reditelja Mladena Matičevića i Dragana Elčića.

Zajedno sa Požežanima, učesnici će imati priliku da, u okviru pratećih programa, pogledaju veliki broj dokumentarnih filmova u okviru Interscreen-a, najavio je Dejan Petrović, direktor Nezavisnog filmskog centra Filmart, koji organizuje Interakciju. Prikazivaće se dokumentarci naših afirmisanih autora: najnoviji film Želimira Žilnika “Logbook_Serbistan”, koji govori o ilegalnim migrantima i tražiocima azila u Srbiji, višestruko nagrađivani film “U mraku” Gorana Stankovića, dokumentarni film o Arsenu Dediću “Moj zanat” Mladena Matičevića i “Bili smo prvaci sveta” Ivice Vidanovića, o nastanku čuvene jugoslovenske škole košarke. Zahvaljujući CILECT-u, asocijaciji koja okuplja najznačajnije filmske i televizijske škole u svetu, i ove godine u Interscreenu biće prikazani najbolji dokumentarci koje su snimili studenti širom sveta.

Premijera filmova koji su snimljeni tokom Interakcije 2015 je zakazana za 27. avgusta u bioskopu Kulturnog centra Požega, a dan kasnije i u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

U sklopu prethodnih devet kampova snimljeno je 35 dokumentarnih filmova i osvojeno 7 nagrada na svetskim festivalima. Film “Ringišpil” Luke Popadića, snimljen tokom prošlogodišnjeg kampa, osvojio je nagradu “Vilko Filač” za najbolju fotografiju na ovogodišnjem Kustendorfu.

Kamp se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Opštine Požega, Grada Čačka i Erste Banke.

Izvor: Danas