Aleksandar Maćašev

vizuelni umetnik, grafički i web dizajner, autor

Aleksandar Maćašev (r. 3. avgusta 1971. u Bečeju, Jugoslavija) je vizuelni umetnik čija praksa često zamagljuje granice između umetnosti i dizajna. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1998. i član je AIGA (Američki institut za grafičku umetnost). Raznovrsni rad koji uključuje grafički/web dizajn, ilustraciju i razne forme vizuelne umetnosti je sakupljen u knjizi “Aleksandar Maćašev / Book” (Mikser Books) 2010.

Aleksandrova profesionalna praksa obuhvata grafički dizajn (vizuelni identitet i grafičko oblikovanje), web dizajn (planiranje/dizajniranje web sajtova, social media i programiranje) i vizuelnu umetnost (web art, blog-art i generative art kombinovani sa tradicionalnim medijima). Gostujući je predavač na SVA (School of Visual Arts) u Njujorku i DFFB (Deutsche Film- und Fernsehakademie) u Berlinu. Na Akademiji umetnosti u Beogradu je 2004. godine koncipirao predmet Interaktivni dizajn i umetnost gde je dve godine taj predmet i predavao.
Piše za www.printmag.com i www.munsell.com.

Njegov najnoviji projekat Chromapost je nano-blogging platforma za izražavanje emocija kroz boju i uključuje mnogobrojne umetničke i dizajnerske derivate (www.chromapost.com).

Živi i radi u Njujorku, SAD.

www.macasev.com