Postoji puno tekstova na temu šta čini preduzetnika, koje osobine mora da ima, šta treba da zna…a istina je da ništa od toga nije obavezno niti primenljivo na svakog od nas.

Sećam se kada smo pre 5 godina pravili prvi sajt za naše pelene i ja sam pitala programera šta je potrebno da uradimo da se nađemo na prvoj strani Google pretrage. On me je pogledao i jednostavno rekao: “Potrebno je da uložiš pare ili vreme, zavisi šta imaš”.
E pa, mi smo uložile vreme i puno ljubavi i vere da možemo napraviti nešto dobro. I trebalo nam je 5 godina da vidimo rezultate svoga rada. I to je nešto čega čovek treba biti svestan pored svih saveta, knjiga, seminara…potrebno je vreme da ideja sazri, da vi naučite sve ono što niste znali, da pronađete prave ljude, da budete spremni za taj dan.

Danas postoji jaka struja startup-ova u Srbiji, ako tako mogu reći. Dosta se priča o tome, drže se predavanja, radionice, spominju se investitori, coworking prostori, imamo par uspešnih primera iz zemlje koji su zaista ostvarili uspeh. Ali ima i puno onih kojima to nije pošlo za rukom. Moje mišljenje je da niko neće uložiti novac u Vašu ideju ukoliko to Vi sami niste spremni da uradite. Bez obzira koliko ta ideja delovala dobra, nova, sigurna za uspeh…ukoliko nije ono što Vas lično pokreće i zbog čega ste spremni da svašta nešto prođete, naučite, istrpite – najverovatnije se neće desiti.

Biti sam svoj gazda je super stvar ali morate biti svesni da u realnom životu to znači da ćete biti sekretarica, vozač, direktor, prodavac i još mnogo toga.