Ministar kulture, Ivan Tasovac, otvorio je 15. decembra izložbu „Veliki rat i mali čovek“ u Etnografskom muzeju i najavio rekonstrukciju Manakove kuće.

Objekat u sklopu Etnografskog muzeja, kuća Manaka Mihailovića, sagrađen oko 1830, biće rekonstruisan i otvoren za javnost u svom punom sjaju u 2015. godini, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja.

Što se tiče naslova nove izložbe, Tasovac je napomenuo da se ne bi složio sa tezom da postoje veliki i mali ratovi, niti da treba da se delimo na velike i male ljude.

„Svaki rat je, u svom bezumlju i razornoj sili, veliki zato što sa sobom nosi isključivo ogromnu patnju i stradanje, a svaki čovek koji doživi tu nesreću da iskusi rušilačku snagu rata, postaje veliki ako se u svakodnevnom životu, u odnosu prema sebi i drugima, opredeli za očuvanje ljudskog dostojanstva. Upravo u očuvanju ljudskog dostojanstva se ogledaju dometi svake kulture“, istakao je on.

Izložba „Veliki rat i mali čovek“ je značajna, kako je rekao, „baš zato što kroz arhivsku građu, audio-materijale i predmete, koji evociraju uspomene na početak Prvog svetskog rata, našu pažnju preusmerava sa tradicionalnih narativa o masovnim borbama i slavnim vojskovođama – na priče o odvažnim i hrabrim pojedincima, marginalizovanim herojima svakodnevnice, koji su odolevali i iskušenjima i strahovima kako bi sačuvali, ne samo sopstvene živote, nego i sopstvenu čast.”

Ministar kulture je ocenio da je Srbija tokom ove godine dostojno obeležila stogodišnjicu početka Prvog srpskog rata, kao i da ima mnogo razloga za optimizam kada je srpska kultura u pitanju.

Izvor: Tanjug