Dvanaesti Beogradski festival igre održaće se od 23. marta do 9. aprila u Beogradu, Novom Sadu, Vršcu i Pančevu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

U okviru festivala, domaćoj publici predstaviće se trinaest kompanija iz 11 zemalja, i to Velike Britanije, Izraela, Švajcarske, Nemačke, SAD-a, Španije, Italije, Holandije, Norveške, Belgije i Francuske.

Ministarstvo kulture i informisanja odlučilo je da bude pokrovitelj i pruži punu podršku Beogradskom festivalu igre imajući u vidu da prioritet u finansiranju imaju manifestacije koje neguju visok kvalitet, interkulturni dijalog i raznolikost kulturnog izraza i tako na pravi način afirmišu srpsku kulturu u svetskim okvirima. Partnerstvo Ministarstva kulture i informisanja i Beogradskog festivala igre uslovljeno je kriterijumima kao što su visok umetnički nivo festivala, kontinuitet i respektabilni internacionalni karakter.

Zahvaljujući Beogradskom festivalu igre, publici širom Srbije omogućena je ravnomerna dostupnost kvalitetnih kulturnih sadržaja, što je takođe bio jedan od uslova za pokroviteljsku ulogu Ministarstva.

Međunarodni kredibilitet Beogradskog festivala igre jedna je od najboljih potvrda stava da su srpska kultura i njeni proizvodi temeljni deo evropske, odnosno svetske kulturne ponude. Trajanje i kontinuirani kvalitet programa, veliki broj renomiranih gostiju, kao i pozicija u samom vrhu evropske festivalske plesne scene, uspeh su vredan prepoznavanja.

10922388_10153532789422926_3145097567672314707_o

Otkrivajući umetničku igru kroz njene najsavremenije domete, Beogradski festival igre je pridobio brojnu publiku i pružio nemerljivu podršku domaćim profesionalnim igračima, pedagozima, koreografima i mladim ljudima iz svih umetničkih oblasti. Tokom proteklih godina, predstavljeno je blizu 200 vrhunskih postavki najvažnijih savremenih koreografa, dok svaku ediciju festivala u proseku prati preko 17.000 gledalaca.

Beogradski festival igre biće i ove godine mesto susreta baletskih zvezda i mladih igrača, najpoznatijih koreografa i onih stvaralaca koje tek najavljuje svetska kritika, klasične i nove igre.

Glavnom programu prethode Dani igre u Kinoteci (28.1. – 1.2.) i izložba umetničkih fotografija prvaka Kanadskog nacionalnog baleta i laureata nagrade Vip poziva, Aleksandra Antonijevića (Galerija Progres, 13.3.–21.3.). Delegacija EU u Srbiji, već treću godinu zaredom podržava Beogradski festival igre kao jedan od najznačajnih kulturnih projekata u zemlji.

Izvor: B92

Više o konceptu i programu ovogodišnjeg festivala pročitajte na sajtu BFI.