Sajt posvećen pop kulturi, „Didžital spaj“ preporučuje listu od 15 filmova čije nas premijere očekuju tokom 2015. godine.

Na 15. mestu je još jedan u nizu Marvelovih superheroja, „Ant Man“ koji u bioskope stiže u julu. Razlog, osim činjenice da je supermoć Čoveka mrava smanjivanje, leži i u glumačkoj podeli – Pol Rad, Majkl Daglas, Kori Stol.

U maju u svetske bioskope stiže „Mad Max: Fury Road“, Džordža Milera, sa Tomom Hardijem i Šarliz Teron koji, piše Didžital spaj, obećava mračnu, uzbudljivu postapokaliptičnu vožnju svetom Pobesnelog Maksa.

 

mad-max-fury-road-tom-hardy2_zps92a03850

U februaru stiže film „Selma“ o životu Martina Lutera Kinga. Već se priča o nominaciji za Oskara za glumca Dejvida Ojelova, a biografski film Ave du Vernej zaobilazi klišee iz priče o Martinu Luteru Kingu i nudi intimniju i možda brutalniju sliku marševa za ljudska prava u Americi šezdesetih.

Novi film Kventina Tarantina „The Hateful Eight“ predstavlja njegov izlet u vestern. Osim toga što umalo nije snimljen, jer je scenario za njega procureo, film o lovcima na glave u Vajomingu „preporučuje“ glumačka ekipa sa Čeningom Tejtumom, Semjuelom L. Džeksonom, Kurtom Raselom, Timom Rotom i Dženifer Džejson Li. Kada stiže u bioskope, za sad se ne zna.

U aprilu stiže i najnoviji, sedmi nastavak franšize „Paklene ulice“ (Fast & Furious) gde se poslednji put pojavljuje tragično preminuli Pol Voker. Dodatni razlog da se „Furious 7“ pogleda je taj što se serijal sa svakim novim nastavkom zapravo poboljšava, piše Didžital spaj.

Na desetom mestu liste je „Wild“ koji u januaru stiže u bioskope i gde bi Ris Viterspun opet mogla da bude nominovana za Oskara. Scenario za „Divljinu“ adaptirao je Nik Hornbi, a rađen je prema memoarima Šeril Strejed koja je donela impulsivnu odluku da pešači 1.000 milja kroz pustinju u pokušaju da se oporavi od tuge i zavisnosti.

Na devetom mestu liste filova koji se moraju videti je „Ex Machina“. Rediteljski debi Aleksa Garlanda stiže u januaru, a Didžital spaj ga preporučuje kao najbolji naučnofantastični film godine.

U junu stiže novi „Park iz doba Jure“, ovoga puta sa Krisom Pratom u glavnoj ulozi i u režiji Kolina Trevoroua, nudeći drugačiji pogled na zabavni park pun dinosaurusa.

Na sedmom mestu ove liste je „Foxcatcher“ Beneta Milera. Ova psihološka drama o „partnerstvu“ ekscentričnog milionera i dvojice rvača, radjena prema stvarnim događajima, sa Stivom Karelom, Čeningom Tejtumom i Markom Rafalom, u bioskope stiže u januaru.

Poslednji nastavak serijala „Igre gladi“ u bioskope stiže u novembru i dok je prvi deo „Sjaj slobode“ bio najbolji film u franšizi „Igre gladi“, drugi deo će dati konačne odgovore na sva pitanja.

Na petom mestu liste je miljenik kritičara, film „Čovek ptica“ (Birdman) sa Majklom Kitonom koji igra nekadašnju zvezdu akcionih filmova. Film u bioskope stiže u januaru, a već je favorit za Oskara.

Na četvrtom mestu je kanski pobednik „Whiplash“ Dejmijena Čazela. Film je priča o destruktivnom odnosu ambicioznog džez bubnjara (Majlsa Telera) i njegovog sadističkog, inspirativnog profesora (Džej Kej Simons).

Neizostavni „Osvetnici“ ovoga puta u filmu „Avengers: Age of Ultron“ u bioskope uleću u aprilu i kombinacija mračnog humora, harizme i ličnih sukoba osvetnika ovaj film smešta na treće mesto liste.

Na drugom mestu je „Spectre“, novi film u serijalu o Džejmsu Bondu. Danijel Krejg reprizira ulogu tajnog agenta 007, a film koji u bioskope stiže u oktobru, opet režira Sem Mendes.

Na prvom mestu liste je novi nastavak serijala „Ratovi zvezda“ – „Star Wars: The Force Awakens“. Džej Džej Abramsovo putovanje u daleku, daleku galaksiju kreće 18. decembra, uz Harisona Forda, Keri Fišer i Marka Hamila, uz mlade glumce Oskara Ajsaka, Lupitu Njongo, Adama Drajvera, Maksa fon Sidoua, Džona Bojegala i druge. Abrams sa Lorensom Kasdanom radi na scenariju i po svemu sudeći „Sila se budi“ neće biti nova „Fantomska napast“, zaključuje Didžital spaj.

 

Izvor: TANJUG