Arhitekta Mihailo Mika Janković dobio ulicu u Beogradu

Muzej Jugoslavije obeležiće u četvrtak 24. maja 55 godina od osnivanja Muzeja 25. maj specijalnim programom za publiku – ekskluzivnom turom od 18.00 časova. Tura počinje okupljanjem na platou ispred Muzeja, nastavlja se na soliteru preko puta Muzeja i završava u Muzeju 25. maj. Učešće na programu je popunjeno već drugog dana nakon poziva na društvenim mrežama.

Tim povodom sa zadovoljstvom objavljujemo i da je Skupština grada Beograda usvojila inicijativu da ulica u kojoj se Muzej Jugoslavije nalazi ponese ime arhitekte Mihaila Mike Jankovića, jednog od vodećih beogradskih i jugoslovenskih stvaralaca ovog razdoblja, autora zdanja čiji jubilej obeležavamo.

Muzej 25. maj jedan je od retkih objekata potpuno očuvane originalne funkcije i namenske arhitekture iz perioda socijalističke Jugoslavije. Značajan je primer moderne arhitekture i redak primer total dizajna u arhitekturi Beograda. Jedan od prvih namenski projektovanih i građenih muzeja u Beogradu, poklon Grada Beograda Josipu Brozu Titu za 70. rođendan, danas je centralna ustanova Muzeja Jugoslavije. Impozantni spisak izložbi iz zemlje i inostranstva u ovom zdanju, u periodu od 1978. do 2015. godine, pored brojnih međunarodnih i domaćih skupova, seminara, predavanja i drugih aktivnosti, kao i poseta velikog broja državnika, poznatih ličnosti i delegacija, samo je deo njegovih aktivnosti u 55 godina postojanja.

Objekat Muzeja 25. maj svečano je otvoren 24. maja 1962. godine, a zdanje i danas provocira i izaziva oprečne stavove stručnjaka i šire javnosti, kako svojim umetničkim oblikovanjem, tako i simboličnim vrednostima koje se za njega vezuju.

 Tura počinje upoznavanjem posetilaca s realizovanim projektima Mihaila Mike Jankovića. Publika će imati priliku da od Vladane Putnik, istoričarke arhitekture, i Jelice Jovanović, arhitekte, čuje analizu najpoznatijih građevina čuvenog arhitekte s vidikovca na soliteru koji se nalazi naspram Muzeja 25. maj. Zatim će se tura nastaviti na platou ispred Muzeja gde će sa svojim projektom posetioce upoznati Branislav Jovin, arhitekta, a o pojedinostima rada na mozaiku koji krasi pročelje fasade više će reći sin autora Bogdana Karanovića – fotograf Branislav Karanović. Tura se završava obilaskom unutrašnjosti Muzeja 25. maj s Nedom Knežević, direktorkom Muzeja, Momom Cvijovićem, muzejskim savetnikom, i Milanom Popadićem, profesorom. Tura će uključiti i gosta iznenađenja koji će, kao izuzetno blizak Mihailu Jankoviću, podeliti zanimljive anegdote i sećanja iz života ovog značajnog arhitekte.


(Pre)poznavanje – Muzej 25. maj 

Od 15. maja 2016. godine Muzej Jugoslavije realizuje projekat (Pre)poznavanje – Muzej 25. maj, autorki Nede Knežević, direktorke Muzeja Jugoslavije, i Marije Đorgović, kustoskinje Muzeja Jugoslavije, posvećen četrdesetogodišnjici smrti projektanta Muzeja, arhitekti Mihailu Miki Jankoviću. Organizatori manifestacije Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10 nagradili su ga priznanjem Muzej za 10. Pored niza događaja u okviru projekta, na osnovu obimnog istraživanja i valorizacije stvaralaštva arhitekte, želeći da se na najbolji način oduži ovom velikom neimaru, Muzej Jugoslavije uputio je 12. maja 2016. godine Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica inicijativu da Botićeva ulica u Beogradu, Opština Savski venac, ponese ime Mike Jankovića (Mihailo Janković tako je potpisivao svoje projekte).

MIHAILO MIKA JANKOVIĆ

Mihailo Janković rođen je u Beogradu, u porodici građevinara. Sledivši oca, poznatog beogradskog arhitektu, 1936. godine diplomirao je na Arhitektonskom odseku Tehničkog fakulteta u Beogradu. Odmah po oslobođenju, 1945. godine stupa na dužnost projektanta JNA, a 1953. osniva projektantski atelje Stadion, na čijem se čelu nalazio sve do smrti.

Remek-dela u opusu ovog znamenitog arhitekte jesu objekti neprolaznih arhitektonskih i kulturno-istorijskih vrednosti: Stadion FK Partizan (nekadašnji Stadion JNA), stadion Tašmajdan, Palata Srbija (nekadašnja Palata SIV-a), Palata Ušće (nekada Centralni komitet SKJ) i Muzej 25. maj.

Pored ovih građevina sportskog i javnog karaktera, kao arhitekta s najbogatijim radom u posleratnoj arhitekturi Beograda, projektovao je i izveo, kao autor ili koautor, čitav niz stambenih i stambeno-poslovnih zgrada. Pored ostalog: stambenu višestpratnicu na uglu Mileševske i Božidara Adžije, stambenu zgradu u Palmotićevoj 17, stambeno naselje između Kablarske, Kuršumlijske i Sitničke ulice na Senjaku, stambenu višespratnicu u Dobačinoj 36, stambenu trospratnicu u Drinčićevoj 2–4, stambenu zgradu u Takovskoj ulici, naselje u Ulici gospodara Vučića, poslovno-stambenu zgradu Svetlost u Francuskoj 11, stambenu zgradu u 27. marta 121, poslovno-stambenu zgradu sa supermarketom u Gospodar Jovanovoj ulici, modnu kuću u Ulici Kneza Mihaila 8, vlastitu porodičnu vilu u Šekspirovoj ulici, kolektivnu stambenu trospratnicu u Gospodskoj 8–12 u Zemunu, stambeni soliter u Cvijićevoj 28, naselje u Ulici 27. marta s tri solitera na brojevima 36, 28 i 20 i dr. Njegovo delo je i adaptacija Doma JNA u Ulici braće Jugovića, kao i sportski park na Banjici sa igralištima za različite sportove i zgradom Fiskulturnog doma, kao i fontane ispred kafane Poslednja šansa na Tašmajdanu i ispred i u unutrašnjosti zgrade SIV-a.

Arhitekta Mihailo Mika Janković dobitnik je, zajedno sa Uglješom Bogunovićem, prve Oktobarske nagrade Grada Beograda, koja je ustanovljena 1956. godine, za projekat Stadiona Tašmajdan, a za završetak zgrade SIV-a odlikovan je Ordenom rada s crvenom zastavom 1962. godine.

 

Izvor: MIJ.rs