Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs poziva sve zainteresovane starije od 18 godina da učestvuju u nagradnoj igri #europeanfilmchallenge i osvoje putovanje na Berlinale 2018.

Publika se poziva da odgleda 10 evropskih dokumentarnih filmova na različitim platformama (internetu, bioskopima, festivalima, televiziji, itd.), objavi naziv filma i platforme na kojoj je film odgledan, postavi fotografiju kao dokaz i haštag #europeanfilmchallenge. Nakon određenog vremena organizator takmičenja će selektovati pobednika, koji će osvojiti atraktivnu nagradu – put na jedan od najvažnijih međunarodnih filmskih festivala A+ kategorije.

Prvi krug takmičenja počinje 13. decembra i traje do 31. januara 2018, a pobednik osvaja putovanje na Berlinale.

Nagradna igra deo je velikog evropskog interaktivnog projekta #europeanfilmchallenge, koji uključuje upotrebu inovativnih i digitalnih promotivnih tehnika i alata, kako bi se doprinelo većoj cirkulaciji evropskih filmova na različitim platformama. Takmičenje se istovremeno odvija u šest evropskih zemalja: Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Španiji, Hrvatskoj i Srbiji.

Organizatori su Kino metropolis, Kino Bize, A-One Films, The Film Agency, Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs i Pari Pikule.

Projekat se realizuje uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa MEDIA.

Festival Beldocs je tokom minule decenije postao jedan od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u regionu, koji okuplja najbolja ostvarenja savremene dokumentaristike. Prošle godine održan je i market dokumentarnih filmova, sufinansiran sredstvima programa Kreativna Evropa. Većina značajnih naslova savremene dokumentaristike doživela je srpske premijere upravo na Beldocsu.

Predstojeće 11. izdanje Beldocsa biće održano od 7. do 14. maja 2018.

Izvor: SEEcult.org