Konkurs nacionalnog Foruma za zelene ideje 2015, koji ima za cilj podsticanje pojedinaca, udruženja i malih preduzeća da razviju zelene biznis ideje koristeći lokalne resurse, otvoren je 5. maja.

Organizatori Foruma su Erste Banka, Trag Fondacija i Fond braće Rokfeler koji zajedničkim snagama žele da podstaknu male privrednike u Srbiji da razmišljaju o održivom razvoju i da na kreativan i sveobuhvatan način pristupe rešavanju ekonomskih, društvenih i problema životne sredine. Na konkurs su dobrodošle ideje koje uključuju zapošljavanje lokalnog stanovništva i korišćenje lokalnih resursa, a uz to sadrže i nacrt poslovnog plana, kao i plana zaštite i unapređenje životne sredine. Nagrada za tri najznačajnije i najpotpunije ideje je 5.000 dolara i učešće u na regionalnom forumu Fonda braće Rokfeler (RBF) na Kosovu u julu ove godine, gde će dobiti dodatnu mogućnost da se takmiče za nagradu od 10.000 dolara. Izabrani projekti će dobiti podršku i stručno mentorstvo pri realizaciji i savete kako da očuvaju održivost na duži period.

Ukoliko se pitate da li je vaša ideja u skladu sa ovim konkursom, pogledajte neke od pobedničkih ideja iz 2013:

Solar Ice tricikl za slodoled

Eko hostel Republik

Solarna sušara iz Raške.

Konkurs za ovogodišnje zelene ideje traje do 25. maja, a mogu se prijaviti registrovana udruženja prema Zakonu o udruženjima, pojedinci, kao i mala preduzeća i preduzetnici koji imaju godišnji obrt manji od 10.000 evra.

Više o konkursu, kriterijumima i samom procesu odlučivanja pročitajte na sajtu Trag fondacije.

Izvor: peckopivo.com