U Naučno-tehnološkom parku Beograd otvoren je državni turnir u robotici „FIRST Lego liga“, na kojem se nadmeće 16 timova iz cele Srbije. Takmičari se nadmeću svojim naučnim projektima na temu saradnje ljudi i životinja, u programiranju autonomnih „lego“ robota i timskom radu.

Turnir je otvorila državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić koja je poručila mladim takmičarima da treba da neguju timski duh.

Matićeva je istakla da će znanje koje sada stiču kroz igru i druženje, jednoga dana moći da koriste da pomažu drugima.

„Robotika je tehnološka grana koja se uveliko koristi, između ostalog, za pomoć najugroženijima, starima, deci, osobama sa invaliditetom. Osim toga što ova oblast doprinosi industrijskom razvoju i proizvodnji, ona donosi i veću humanizaciju našem vremenu“, istakla je Matićeva, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Državna sekretarka Matić je pozdravila održavanje takmičenja, koje već tri godine organizuje udruženje „EDU Lab“, sa ciljem da deca i mladi, uzrasta od devet do 16 godina, kroz igru i zabavu nauče programiranje i robotiku i zainteresuju se za nauku, tehniku, inženjerstvo i matematiku.

„Ovakve manifestacije podstiču timski rad, interaktivnost i kreativnost. Multidisciplinarni pristup razvija otkrivalački i preduzetnički duh, dok se ujedno kod dece i mladih podižu digitalne kompetencije neophodne za uspešan život u savremenom okruženju“, podsetila je Matić.

Prema njenim rečima, ministarstvo nadležno za telekomunikacije, u okviru programa podrške nevladinim organizacijama, odobrilo ovaj projekat upravo zato što nastoji da pruži priliku najmlađima da se uključe u tehnološke inovacije na globalnom nivou.

Organizatori takmičenja navode da se turnir održava pod sloganom „Životinjski saveznici“ u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

Program na teritoriji Srbije organizuje Udruženje „EduLab“, čiju realizaciju su pomogli Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Naučno-tehnološki park Beograd, Kreativni Centar, “Prometheus Technologies” i Lego klub „Skockani“.

Naučno-tehnološki park Beograd se posle samo godinu dana postojanja razvio u novo tehnološko jezgro grada koje okuplja 44 inovativne, razvojno-tehnološke kompanije, sa proizvodima/uslugama atraktivnim na globalnom tržištu, gde se inicijative koje se odnose na podsticanje preduzetništva i kreativnog stvaralaštva kod mladih ubrajaju u bitne aktivnosti u svakodnevnom funkcionisanju.

Izvor: RTS