Pimp Your Bike je ideja ekipe iz Zrenjanina koja je htela da vrati biciklizmu stari sjaj i obnovi ljubav i kapacitete za bavljenje biciklizmom u Zrenjaninu. Ovo je priča o promenama koje su zadesile Zrenjanin od trenutka kad se priča prvi put zavrtela 2015. godine.

1.    Koji je bio glavni motiv da započnete projekat Pimp Your Bike?

Samouslužna biciklistička radionica je nastavak priče koju smo zvali „od otpada bajk“, gde su se putem radionica, stari, odbačeni, bicikli prepravljali, sređivali, i ponovo dovodili u upotrebno stanje. U samoj radionici nastavili smo rad tako što smo stvorili mogućnost da sugrađani sami srede svoj bicikl uz savete i podršku volontera. Mnogi su imali ideje  kako da srede svoj bajk, međutim nedostajalo je sredstava kako bi te ideje realizovali. To nas je navelo ideju da ponudimo takmičarske biciklističke igre, gde bi nagrade bile nabudžiti svoj bicikl baš kako želiš, upravo u našoj radionici. Time bi poerd promocije biciklizma promovisali i naš rad, privukli pažnju novih volontera i korisnika radionice, što i jeste glavni motiv.

2.    Da li je bilo nekih prepreka u realizaciji i kako ste ih prevazilazili?
 
Najveći izazov je bio već na samom početku projekta kada smo neočekivano ostali bez prostora na koji se biciklisti već počeli navikavati i tada je trebalo održati aktivnost same radionice. Adaptacija novog prostora zahtevala je dosta energije i volonterskog rada, i taj posao nije u potpunosti završen, međutim zahvaljujući projektu smo uspeli prilično da odmaknemo. Čak smo uspeli i da sredimo nekoliko bicikala u periodu bez „ krova nad glavom“, a sad već imamo mogućnost da nastavimo tamo gde smo stali, još bolje i produktivnije, sa novim alatima i novim poletom.
3.    Dakle, kako da nabudžimo bicikl? 🙂
 
Uz dobru volju, lako. 🙂 Dođeš u biciklističku radionicu, kažeš kako bi želeo/la da tvoj bicikl izgleda, da li uopšte imaš bicikl ili ne, i posle par saveta i konsultacije dolazimo do plana sređivanja u zavisnosti od materijala koji posedujemo, tehničke izvodljivosti i slično. Možda da se sastavi potpuno nov, kod nas svašta može. 🙂
4.    Kako je izgledalo takmičenje biciklista i šta je taj događaj doneo gradu i zajednici?
 
Takmičari su imali priliku da provere svoje poznavanje saobraćajnih pravila i da pokažu svoje ciklo-veštine kroz osam zanimljivih i zabavnih igara na biciklističkom poligonu. Bilo je tu vijugave vožnje oko čunjeva, vašarsko nabacivanje biciklističkih guma, akrobatska vožnja po tankoj liniji, kontra korman za najsmelije, ciklo-reciklaža i jedna vožnja ”natenane”, onako pravo, banatski.  
Tom prilikom je dodeljeno 10 nagrada za ”pimpovanje”  dvotočkaša ili izradu novog u radionici “Pimp Your Bike”. Grad je imao jedan zanimljiv događaj koji je privukao mlade i posle dužeg vremena, nastavljen je niz novih događaja promocije biciklizma u mestu gde je sve ravno, gde su mogućnosti razvoja biciklizma velike. Ako je neko nakon svega odlučio da se više posveti biciklu, možemo reći da misija uspeva.

5.    Jedan od vaših ciljeva je bio da imate solidno opremljenu samouslužnu biciklističku radionicu. Da li su se biciklisti navikli na činjenicu da postoji, da li se krug korisnika proširio, kakva je atmosfera u radionici?
 
Kao što rekoh, radionica je sveže adaptirana i od skoro smo u njoj nastavili sa aktivnostima. Nakon završetka biciklističkih igara intenzivno se radilo sa pobednicima koji su sređivali svoje bicikle. Trenutno je radionica otvorena svakog četvrtka za sve zainteresovane građane, no, ovo hladno zimsko vreme ne dovodi previše posetilaca i nije relevantno za sud, mada prema pokazanom interesovanju tokom letnih meseci možemo zaključiti da se biciklisti Zrenjanina interesuju za rad ovakve radionice  i da će naredna sezona biti daleko bogatija. U radnim terminima pored naših volontera radionicu posećuju i mladi ljubitelji biciklizma, kao i prijatelji organizacije  i tu se razmenjuju biciklističke priče, dolazi se do novih ideja, ljudi se upoznaju i nauče nešto korisno o održavanju svog bicikla i šire.
 
6. Šta se dešava nakon Superste kampanje? Koje biciklističke aktivnosti okupiraju Zrenjanin ovih dana?
 
Po završetku Superste kampanje dobili smo uređeni radni prostor radionice. Već sada planiramo nastavak aktivnosti na adaptaciji, konkretno uređenje dvorišnog prostora tokom proleća, gde planiramo da napravimo višenamenski otvoreni sadržaj dostupan mladima koji će biti izrađen od recikliranih sirovina, čime ćemo upotpuniti ovu ekološku priču započetu biciklističkom radionicom. Ovih dana smo osim planiranja aktivnosti za predstojeću godinu okupirani i promocijom zimskog bicikliranja. Biciklisti Zrenjanina su pokrenuli događaj proslave biciklizma, poznat kao Kritična masa, koji se vozi svake poslednje subote u mesecu u našem gradu.
Naravno, nastavljamo da gradimo imidž biciklizma svim snagama. 🙂