Iz Danske nam stižu sjajne vesti za slabovide – lansirana je Be My Eyes aplikacija, koja nastoji da spoji slepe i ljude dobrog vida i na taj način omogući brzo pružanje pomoći onima koji ne vide dobro.

Dobročinitelji, Tele Kristensen i Hans Jergen Viberg iz Danske, osmislili su i razvili neprofitni Be My Eyes koncept; ideju je Viberg, koji je slabovid, predstavio još aprila 2012. na startap vikendu u Danskoj. Obezbeđena su sredstva do septembra 2015. i tako je nastala aplikacija, koja je zasad dostupna samo za iPhone (verzija za Android stiže uskoro).

Be My Eyes funkcioniše veoma jednostavno – ljudi dobrog vida, kao i slabovidi, skidaju je i potom mogu da se umreže u bilo kojem trenutku. Ukoliko slabovidoj osobi treba pomoć da „vidi“ nešto, primera radi, rok trajanja na pakovanju neke namirnice, ona može da snimi dati objekat i potom zapis pošalje osobi dobrog vida, koja umesto nje „gleda“ objekat kojem treba opis.

Aplikaciju trenutno koristi oko 5.000 slabovidih i 55.000 osoba dobrog vida. Kristensen i Viberg nameravaju da prošire inicijativu kada budu obezbedili održiv model poslovanja za organizaciju.

Preuzmite aplikaciju sa sajta Be My Eyes.