Stogodišnjica antologijskog dela Kazimira Maljeviča „Crni kvadrat“ povod je za predavanje prof. Slobodana Mijuškovića 29. januara u Narodnom muzeju u Beogradu, u okviru izložbe „Pit Mondrijan. Slučaj „Kompozicije II““.

Postavkom te izložbe, koja je dobila nedavno priznanje Duštva istoričara umetnosti Srbije (DIUS), autorke Simona Ognjanović i Jelena Dergenc otvaraju pitanja o porukama koje nosi jedno umetničko ostvarenje samo po sebi – kao ostvarenje jednog autora, a zatim i kroz uticaj na druge umetničke izraze. Autorke su istraživale posledice koje nastaju menjanjem konteksta u kojem se određeno delo nalazi. Takođe, jedno od važnih pitanja koje su otvorile je i koncept ponavlјanja, kopiranja, autentičnosti i originalnosti.

Upravo će o tome biti reči na predavanju koje će 29. januara u 18 časova održati dugogodišnji profesor moderne umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Slobodan Mijušković, koji je stručno interesovanje usredsredio na istorijske avangarde, sa težištem na pojavu ruskih avangardnih pokreta.

Tema njegovog predavanja „Jedan i četiri kvadrata“ odnosi se prvenstveno na Maljevičev „Crni kvadrat na beloj pozadini“ i činjenicu da to delo postoji u četiri verzije.

Ove godine navršava se sto godina od nastanka te slike, koja se i danas prepoznaje kao amblematski izraz radikalne apstrakcije, a kako je nedavno najavio ministar kulture, Ivan Tasovac, publika u Beogradu imaće priliku da je vidi na reprezentativnoj izložbi ruske avangarde koja će biti održana tokom 2015. godine.

Više o vesti pročitajte ovde.

Izvor: SEEcult vebsajt