U subotu, 1. avgusta od 20.00, u zgradi BIGZ-a biće izvedena predstava Plavog pozorišta „Pevam kao da sam ptica“, prema scenariju i u režiji Nenada Čolića, u izvedbi glumaca Jelene Martinović, Marka Potkonjaka, Maše Jelić i Dejana Stojkovića.

Predstava je zasnovana na tekstovima i romanima Hermana Hesea i predstavlja svojevrsnu avanturu umetnika koji ne napuštaju naše tlo, ali hodočasteći Heseovim stopama stižu do magičnog pozorišta u kome je sve moguće. Glumci gube svoju ličnost i na taj način uspevaju da izbrišu granice kulture i duhovnosti, učine da se radost suprotstavi vekovima ratovanja, a emancipacija dogodi uprkos ksenofobiji i posesivnosti.

Idući tragovima pisca, i oni su krenuli ka istoku, učili su i sticali osnovna znanja iz oblasti indijske tradicionalne duhovne muzike i indijskih klasičnih plesova barata-natjama i radžastana. To je za njih bilo važno glumačko i životno iskustvo. Ono im je pomoglo da otkriju novi civilizacijski okvir u kome vladaju drugačiji principi i zakoni, koji su im obogatili živote i promenili odnos prema radu u teatru. Samim tim, i publika će imati priliku da uživa u nešto drugačijem glumačkom izrazu, od onoga na koji su navikli u klasičnim pozorišnim predstavama.

Pored tradicionalne duhovne muzike drevne Indije „Pevam kao da sam ptica“ obiluje različitim muzičkim sadržajem, te će publika čuti „Svilen konac“, ali i Mocartovu Simfoniju broj 40, kao i klasične indijske plesove.

Zbog ograničenog broja mesta, potvrdite dolazak organizatorima na: plavopozoriste@hotmail.com ili 064/4895-334.

Predstava će biti održana na VI spratu zgrade BIGZ-a, koja se nalazi u Bulevaru vojvode Mišića 17. Cena ulaznice je 300 RSD.

Izvor: Dan u Beogradu