A helping hand
A helping hand
61
Faza programa:
Naziv tima
Develop&Print
Oblast projekta
Obrazovanje
Projekat u 250 reči
3D štampa nalazi svoje mesto u svim industrijama zbog velikog broja prednosti koje pruža u odnosu na klasične metode proizvodnje, cene i jednostavnosti. Pored toga, ovo je tehnologija koja se još uvek ne upotrebljava u Srbiji u velikoj meri, mi želimo da promenimo to. Naša misija je dizajniranje i kreiranje, pomoću 3D štampe, jeftinih, izdržljivih i funkcionalnih proteza. Dizajn i mehanizam proteza stvaramo od nule i prilagođavamo ga potrebama osoba. Izdržljivost proteza se dobija upotrebom posebnih vrsta filamenta, svaki u potpunosti odobren za kontakt sa kožom, najlon, guma i ugljena vlakna ulaze u sastav, kako bi svaki deo proteze imao savršen balans snage i elastičnosti. Dizajn proteza se lako menja na 3D modelu, brisanjem, dodavanjem ili preradom detalja kako bi bila što udobnija osobi kojoj je potrebna, dok se mehanizam i masa prosteze prilagođava potrebama i željama, da bi se pružila što veća funkcionalnost i dozvolio što normalniji svakodnevni život toj osobi, po mnogo nižoj ceni.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
3D štampane proteze koje trenutno postoje su samo modeli i uputstva za njihovo sastavljanje, bilo kakvo prilagođavanje zahteva da osoba koja ih preuzme ima znanje 3D modeliranja i štampe ili da nađe treću osobu sa ovim znanjem, što može biti samo dodatan trošak i još više utrošenog vremena. Mi radimo sve te promene i optimizujemo modele, jer je za nas na prvom mestu klijent, njegove želje, potrebe i mogućnosti. Naš projekat neće imati uticaj na svaku osobu u našoj okolini, ni svaku petu, ali oni na koje će imati, to će biti ogroman uticaj, uticaj na njihov život, porodicu i prijatelje, pružiti im lagodniji i lakši život.
"Zato što smo verovali u sebe, ostvarili smo… "
Svaki put kad je neko sumnjao u nas, nastavili smo da se borimo, da bi im dokazali da smo bolji nego što mogu da zamisle, bilo to da je odluka da se upiše fakultet umetnosti, profesorka italijanskog koja je odlučila da se bavi 3D štampom ili programer koji vidi sebe u mehanici i svetu 3D-a, a što dalje od dugih linija koda. Pričali su nam da se držimo stvari sa kojima imamo već iskustva ili da se držimo konkretnih stvari, da ne gubimo vreme na naše želje da iznova stvorimo svet. Kroz upor i rad, sada Andjela studira na fakultetu umetnosti i radi za Opsidium, do kraja godine se pušta u promet brend na kome je naporno radila. Danica nakon samo par meseci zna skoro svaki detalj štampe i uspeva da štampa neke od najkomplikovanijih modela, bez obzira što su drugi mislili da bi trebala da se drži predavanja u školi. Kao najmlađi u ekipi razumem šta znači da neko sumnja u nečije sposobnosti, ali svaki put kad je nekom od timova u kojima sam bio rekao da sanjamo preveliko, da spustimo loptu, mi smo se samo još više potrudili, učestvovali i pobeđivali na takmičenjima sa aplikacijama koje čitaju sve vrste rukopisa, stvarali igrice od nule za mesec dana. Ovo je prvi put da smo se nas troje okupili kao tim, ali znajući kakve su Danica i Anđela, znajući kakav sam ja, nećemo stati dok ne budemo stvorili najsavršeniju protezu. Dajte nam eksere, daske i par alata, a mi ćemo sagraditi kuću i iskopaćemo bazen gratis.


Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija