Akordeonistička orkestrijada
A(kordeon)ktivisti
Akordeonistička orkestrijada
0
Faza programa:
Naziv tima
A(kordeon)ktivisti
Projekat u 250 reči
Zbog pomenute nepravde koja se nanosi harmonici, instrumentu koji u našoj zemlji svi smatraju za narodni, odlučili smo da se udružimo i organizujemo ovaj događaj u Kragujevcu, zbog uspeha svojih učenika i studenata po mnogim prihvaćenom kao nezvaničnoj svetskoj prestonisi akordeonizma (koncertnog muziciranja na harmonici). Jedna harmonika može mnogo, a zamislite šta se može uraditi sa orkestrom harmonika u kom ima 20, 30, 40 ili više akordeonista? Zajedno sa ostalim, u svetu ozbiljne muzike “afirmisanim“ instrumentima, se može mnogo toga. Pored koncerata koje smo planirali da organizujemo u okviru manifestacije će biti razne radionice, seminari, tematski koncerti, širok spekrat nagrada, zajednički i koncerti udruženih orkestara, promocija nove muzike za harmoniku domaćih i stranih autora i razne druge akcije koje će se sprovoditi u cilju promocije pomenutog instrumenta.
Doprinos projekta široj zajednici
Ideja je da naša orkestrijada, kao što joj i samo ime kaže bude organizovana kao olimpijada, samo olimpijada za orkestre harmonika. Svake godine bi bila organizovana u drugom gradu, a vremenom, kako budemo rasli, ako budemo rasli, zahvaljujući vašoj podršci možda to što planiramo počne da se seli i druge države. Svakako će događaj doprineti razvoju kulture jer će instrumument za koji verovatno dosta ljudi smatra da narušava kulturu pokazati da je može sačuvati i podići na viši nivo. Kroz druženje akordeonista iz cele zemlje, a možda, za početak, i celog Balkana promovisaće naše mlade kompozitore, našu kulturu kroz izvođenja dela kompozitora koji su obeležili našu, nacionalnu, istoriju muzike, omladinu pomeriti od računara i uključiti ih u nešto konkretno, kako bismo svi zajedno sačuvali kulturu od šunda i kiča koji nam se svuda servira.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Projekat kakav smo zamislili ne postoji nigde u našoj zemlji a ni u svetu. Skup orkestara sastavljenim isključivo od harmonika, sa idejom menjanja mesta okupljanja, sa idejom izvođenja dela mladih, neafirmisanih kompozotora, ali isto tako i onih “za koje svi znamo“ predstavlja u potpunosti Superste projekat.
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
Želimo da pokažemo slogu svih nacija kroz muziku izvedenu na harmonici.
Osnovni cilj projekta
Osnovni cilj projekta jeste podizanje nivoa kulture među našim sugrađanima a i među celom nacijom. To planiramo da uradimo pomoću instrumenta koji je često sinonim za nekulturu. Ovim projektom ćemo pokazati da nije tako.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
Pre svega ćemo kontaktirati orkestre sa kojima smo već sarađivali, to su orkestri iz Novog Sada, Sarajeva i Pule. Sigurni smo da će se odazvati našem pozivu pa nam predstoji nalaženje smeštaja za preko 100 mladih akordeonista, pronalaženje adekvatnog prostora za održavanje koncerata, seminara, radionica, druženja. Plan je i da članovi svih orkestara zajedno izvedu jedno od dela nekog našeg kompozitora, s te strane imaćemo obavezu pronalaženja dovoljno velikog prostora za preko 130 akordeonista. Takođe, reklama celog događaja je jako bitna stvar. Osmisljavanje plakata, pozivnica, programa dešavanja, kontakt sa medijima, reklamiranje događaja po školama i fakultetima.


Da bi podržao/podržala projekat moraš da se uloguješ!
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija