Alternativni Kulturni Centar Jagodina
AKCIJA
Alternativni Kulturni Centar Jagodina
1697
Faza programa: Glasanje
Naziv tima
AKCIJA
Projekat u 250 reči
Nedostatak prostora u kome neafirmisani umetnici mogu da se okupe, razvijaju i kanališu svoje kreativne kapacitete, predstavlja ozbiljan problem, i stvaranje jednog takvog mesta omogućilo bi trajno rešenje ovog problema u Jagodini. S druge strane, program i ponuda postojećih kulturnih institucija nisu prilagođeni potrebama mladih, zbog čega opada posećenost i učestvovanje ove demografske kategorije u kulturno-umetničkim manifestacijama našeg grada. Inicijativa za rešavanja ovog problema javila se avgusta 2015. godine, kada je oformljena naša neformalna radna grupa koja broji ljude iz različitih branši. Budući da grad ne raspolaže adekvatnim prostorom koji bi nam ustupio na korišćenje, prostor smo našli samoinicijativno. AKC će sadržati: Art Hole prostor za izložbe; Concept store kutak namenjen lokalnim umetnicima za plasiranje svojih proizvoda; Kafić sa letnjom baštom za obavljanje projekcija filmova na otvorenom, muzičke manifestacije i dr; Salu za edukaciju koja će se koristiti za seminare, predavanja, tribine, projekcije filmova u zatvorenom, kao i prostor za sastanke ostalim omladinskim i udruženjima umetnika za rad. Ova institucija će biti samoodrživa jer će se finansirati od članarina, donacija, komisione prodaje umetnina, kafića, kulturno-umetničkih manifestacija i pisanja daljih projekata, dok bi s druge strane rad bio baziran na doprinosu.
Doprinos projekta široj zajednici
Ovim projektom pokrećemo jednu nazavisnu instituciju kulture, koja će svojim radom okupljati najistaknutije članove zajednice u jezgro kreativnosti, a samim tim uticati na menjanje kulturnog lica grada, što će u krajinjoj liniji doprineti unapređenju ponude kulturno-umetničkih manifestacija, bogatijem sadržaju i podizanja kulturne svesti. Takođe postojanjem jedne ovakve institucije trajno rešavamo problem nedostatka fizičkog i društvenog prostora mladim neafirmisanim umetnicima i pružamo kanal za prezentovanje i plasman proizvoda njihove kreativnosti.
Šta ovaj projekat čini jedinstvenim Superste projektom
Pored toga što bi ovaj projekat označavao formiranje jedne nezavisne institucije koja bi postojala dugi niz godina i imala potencijal za rast i razvoj, on pokriva širok dijapazon delatnosti iz oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja.
Uticaj projekta na zajednicu nakon realizacije?
AKC će umnogome uticati na lokalnu zajednicu jer će biti baza kreativnosti, i platforma za dalji razvoj i kreiranje kulturnog života grada. Delovaće podsticajno na ostvarivanju ideja koje doprinose ovom cilju. Takođe, postojanjem ovakve institucije pružamo mogućnost ljudima da uzmu aktivnije učešće u radu na unapređenju svog znanja i veština a time i unapređenju svog društvenog i profesionalnog položaja.
Osnovni cilj projekta
Osnovni cilj je stvaranje fizičkog i društvenog prostora mladima za učestvovanje u kulturnom životu grada i kao konzumeri i kao stvaraoci.
Planirane aktivnosti u okviru projekta
Okupljanje zajednice oko ideje kroz direktnu, medijsku i digitalnu promociju; Organizacija kulturno-umetničkih manifestacija kao vida prezentacije našeg budućeg programa; Nalaženje prostora i njegovo sređivanje; Kupovina inventara i opreme potrebne za nesmetani rad; Sastavljanje programa i pisanje kalendara aktivnosti koje će AKC obavljati nakon otvaranja, a njih čine: izložbe, projekcije, edukativna predavanja, promocije knjiga i književne večeri, promocije albuma, muzičke manifestacije itd.
Diskusije
Trenutno nema aktivnih diskusija